Stannis, Renly και το στρατόπεδο των Baratheon

Tις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μιλήσει για τον Jon και το Τείχος, τους Greyjoys και το Winterfell, την Daenerys και την Ανατολή, και τους Lannisters και το Kings Landing. Αυτή τη φορά θα δούμε δύο ακόμη διεκδικητές του Θρόνου: τον Stannis Baratheon και τον Renly Baratheon, καθώς και τους συμμάχους τους.

Η παραγωγή


Ενώ ο Renly συνυπάρχει μεταξύ των Tyrells, με όμορφες κυρίες και πολύχρωμα ντυμένους ιππότες, ο Stannis έχει την έδρα του στο κρύο, σκοτεινό DragonStone. Τα φωτεινά χρώματα εκεί τείνουν να προέρχονται μόνο από Melisandre, με τα κόκκινα ρούχα, τα κόκκινα μαλλιά της και τις φλόγες.

Είναι ένα αποτελεσματικό κομμάτι της συναισθηματικής χειραγώγησης. Το μεγαλείο και η επιδεικτικότητα του στρατοπέδου του Renly, είναι κατά πρώτον εντυπωσιακά, αν και υποστηρίζουν τις ανησυχίες της Αρχόντισσας Stark, ότι οι «ιππότες του καλοκαιριού" είναι απροετοίμαστοι για έναν πραγματικό πόλεμο. Ακόμη, μαζί με τον χαμογελαστό Renly, τα φωτεινά χρώματα το κάνουν δύσκολο να μην δούμε τους άντρες του ως τα "καλά παιδιά". 

Ο Stannis, από την άλλη πλευρά, είναι αυστηρός και μαζί με το ανατριχιαστικό DragonStone (μαζί με τη μαγεία της Melisandre) είναι σαν να μας υποδηλώνει πως "Αυτός είναι ο κακός"! Είναι όλο πιο περίπλοκο από αυτό, αλλά θα το συζητήσουμε στην επόμενη ενότητα.


Η ιστορία


Ενώ κάποιος θα μπορούσε εύκολα να υποστηρίξει τον Renly για βασιλιά, επίσης κλιμακώνεται ένας πόλεμος που θα μπορούσε να σκοτώσει χιλιάδες μόνο και μόνο επειδή θέλει το θρόνο. Ένας άλλος θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Stannis γιατί αυτός είναι ο νόμιμος κληρονόμος, αλλά είναι επίσης πρόθυμος να χρησιμοποιήσει άκρως επικίνδυνες μεθόδους κατά της ίδιας του της οικογένειας. Αυτό είναι το σημείο. 

Η σειρά δεν μας λέει ποιος πραγματικά θα πρέπει να κερδίσει ώστε να πάρουμε το μέρος τους. Μας δείχνει πως διαφορετικοί άνθρωποι στον κόσμο του Westeros, διαλέγουν την πλευρά τους. Ο Loras αγαπά τον Renly και οι Tyrells θέλουν να είναι στο πλευρό του γενναιόδωρα, κερδίζοντας τον βασιλιά. O Davos οφείλει ένα χρέος ευγνωμοσύνης στον Stannis και η Melisandre τον έχει δει στα οράματά της, έτσι ώστε να τον υποστηρίζουν. Διαφορετικές πίστεις και διαφορετικά συμφέροντα οδηγούν στην αναπόφευκτη άνοδο των δύο δυνάμεων που θα έρθουν σε σύγκρουση. 

Μας αρέσει η πλοκή που έχει να κάνει με τους Baratheon στο σύνολό της. Οι κακίες, οι παρεξηγήσεις και η τρέλα, δείχνουν σαν σαιξπηρική τραγωδία. Υπάρχουν ακόμη ορισμένα χιουμοριστικά στοιχεία στην παράξενη σχέση των Renly, Loras και  Margaery.

Οι χαρακτήρες


Ο Gethin Anthony είναι ένας χαρισματικός Renly, κρύβει κάποια ανασφάλεια στο πρόσωπο της εμπιστοσύνης. Ο Stephen Dillane είναι ένας τέλειος Stannis, που συνδυάζει σκληρότητα χαρακτήρα αλλά και βασική αίσθηση δικαιοσύνης. Ο Liam Cunningham, κάνουν τον ελάχιστο χρόνο του στην οθόνη εποικοδομητικό, ως πιστός Davos

Αυτή που ξεχώρισε είναι η Natalie Dormer ως Margaery, η οποία μόνο σε τρείς σκηνές ουσιαστικού διαλόγου δείχνει πόσο καλή παίκτρια είναι στο παιχνίδι του θρόνου. Τώρα που ο Renly είναι νεκρός, η επίθεση του Stannis στην πρωτεύουσα απέτυχε και οι Tyrells βρίσκονται με νέο βασιλιά, ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε περισσότερο και να τους γνωρίσουμε πραγματικά στην Τρίτη σεζόν. 


By Dimi





Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.