Βίντεο για το "A Song of Ice and Fire"


Καθηγητής πανεπιστημίου αναλύει φιλοσοφικά τη σειρά μυθιστορημάτων του George R.R. Martin "A Song of Ice and Fire" σ'ένα βίντεο διάρκειας 85 λεπτών.



Εκτός από την αγαπημένη μας σειρά, τα βιβλία του Martin είναι τεράστια και επίσης περίπλοκα, πράγμα που απαιτεί τεράστιο χρόνο στην ανάγνωση αλλά και συγχρόνως συγκέντρωση. Τόσο η σειρά όσο και τα βιβλία έχουν αναλυθεί από ειδικούς και κριτικούς, με την προσέγγιση να γίνεται γύρω από πολιτική σκοπιά αλλά και οικονομική. Ο καθηγητής Gregory B. Sadler αποφάσισε να το προσδιορίσει και να το αναλύσει φιλοσοφικά. Ο Sadler είναι ένας καθηγητής φιλοσοφίας, ο οποίος έχει ένα κανάλι στο youtube, στο οποίο πραγματεύεται και επεξηγεί πολλές βάσεις και θεμέλια ποικίλλων λογοτεχνικών και φιλοσοφικών έργων. Πριν κάποιες μέρες, "έπεσε στα χέρια του" και η σειρά μυθιστορημάτων που αφορούν την ιστορία του Game of Thrones, την οποία αναλύει στο παρακάτω 85λεπτο βίντεο.


Στα πρώτα 33 λεπτά, ο καθηγητής μαζί με το ακροατήριο του δε συζητούν για φιλοσοφικά θέματα, αλλά επισημαίνουν τη βιογραφία του Martin, τον συγκαταλέγει στους καλύτερους συγγραφείς έργων που έχουν σχέση με την επιστημονική φαντασία και μιλάει για το τι είναι αυτό που τον κάνει έναν μοναδικό και ξεχωριστό μυθιστοριογράφο. (Με λίγα λόγια ότι δίνει πολύ χρόνο στην ανάπτυξη χαρακτήρων μόνο και μόνο για να τους σκοτώσει στο τέλος αλλά και στην οπτική του γωνία και στο στυλ του.)

Πιο κάτω παραθέτουμε κάποιες από τις φιλοσοφικές ερωτήσεις που συζητήθηκαν και τον χρόνο που αυτές τέθηκαν :

  • 33:35: Ποιος είναι ο πιο μοχθηρός χαρακτήρας στη σειρά; Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, όπως ήταν λογικό. 
  • 35:35: Ποιος είναι ο χαρακτήρας που κινεί περισσότερο τα νήματα, ποιος εκμεταλλεύεται περισσότερο και ο πιο παραπλανητικός;
  • 42:00: Είναι το "A Song of Ice and Fire" μηδενιστικό; Ο Sadler λέει ότι δεν είναι απ'τη στιγμή που δε καταρρίπτει τις ηθικές αξίες. Ακόμη, συμβαίνει σ'έναν σκληρό κόσμο όπου κακά πράγματα μπορούν να συμβούν σε καλούς ανθρώπους.
  • 48:20: Σε ποιον αξίζει να κυβερνήσει; Επίσης, θα έπρεπε να συμπεριληφθεί το γεγονός ότι κάποιοι είναι περισσότερο αδικημένοι και θα έπρεπε να αναλάβουν αυτοί;
  • 58:00: Γενικά μιλώντας, οι χαρακτήρες δεν είναι ούτε εξ'ολοκλήρου καλοί ούτε εξ'ολοκλήρου κακοί. Του αρέσει να έχει καχύποπτους και μυστήριους χαρακτήρες. Φυσικά, γίνεται και αναφορά  στον αρχαίο φιλόσοφο Πλάτωνα, σχετικά με τα λεγόμενά του και πως κάποια από αυτά συσχετίζονται με τη σειρά.  
  • 1:04:45: Ο φιλόσοφος Thomas Hobbes είπε δημόσια ότι η ζωή του είναι άθλια, κτηνώδης και σύντομη. Οι ομοιότητες με το Game of Thrones είναι εμφανείς. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα σ'αυτήν την ατάκα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, κάτι το οποίο καταλήγει σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με κοινωνικά πρότυπα. 
  • 1:09:10: Η συζήτηση κορυφώθηκε στα ηθικά διλήμματα, όπως τι συμβαίνει όταν έχει να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο κακούς χαρακτήρες;

O Sadler και το κοινό του αναφέρουν λανθασμένα κάποιες παρατηρήσεις. Λόγου χάριν, δεν προφέρουν σωστά κάποια από τα ονόματα (γιατί είναι πολύ δύσκολο το όνομα "Arya" να το πεις λάθος) και στο 36:40, o Sadler είχε την εντύπωση ότι στα βιβλία δεν έχει αποκαλυφθεί ότι η Olenna σκότωσε τον Joffrey. Αλλά αυτές είναι απλά μικρές λεπτομέρειες. Ο καθηγητής είναι συμπαθητικός και ξεκαρδιστικός και η προσέγγιση που δίνει στην ιστορία του Martin βλέπεται ευχάριστα. Παράλληλα, αποτελεί τροφή για σκέψη.




Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.