Oberyn Martell

Ο Πρίγκιπας Oberyn Nymeros Martell, γνωστός ως Κόκκινη Έχιδνα (Red Viper) είναι μέλος του Οίκου Martell και νεότερος αδελφός του πρίγκιπα Doran.








Έχει οκτώ νόθες κόρες που αποκαλούνται Sand Snakes. Τις τέσσερις μικρότερες απέκτησε με την τελευταία ερωμένη του Ellaria Sand. Στα βιβλία υπάρχουν φήμες που υποστηρίζουν ότι είναι αμφισεξουαλικός. Ακόλουθος του και ένας από τους φημολογούμενους εραστές του ήταν ο Daemon Sand. 

Στα βιβλία ο Oberyn έχει λεπτό πρόσωπο με λεπτά μαύρα φρύδια, μαύρα μάτια σαν της οχιάς και έντονη μύτη. Τα μαλλιά του είναι λαμπερά μαύρα με λίγες ασημί ανταύγειες. Στην σειρά τον ενσάρκωσε ο Pedro Pascal. Δυνατός και εύρωστος άνδρας με γρήγορο πνεύμα και «αγκαθωτή» γλώσσα. Σπούδασε για μικρό χρονικό διάστημα στην Citadel και προφανώς απέκτησε αρκετές γνώσεις Maester αλλά τελικά βαρέθηκε κι έφυγε. Ο Oberyn ταξίδεψε στον κόσμο και ίδρυσε τη δική του μισθοφορική εταιρεία. 


Ο Oberyn ιππεύει ένα μαύρο επιβήτορα με ουρά το χρώμα της φωτιάς. Φοράει έναν απαλό κόκκινο μεταξωτό μανδύα και μπλούζα θωρακισμένη με επικάλυψη χάλκινων δίσκων. Το κράνος του είναι διακοσμημένο με έναν χάλκινο ήλιο και έχει μια στρογγυλή ασπίδα στο στυλ του Dorne από χαλκό που είναι διακοσμημένη με το έμβλημα του οίκου του. Εξαιρετικός μαχητής με γνωστή ταχύτητα και ικανότητα τόσο στο δόρυ όσο και στο σπαθί. Στη μάχη, μαζί με την έντονα γυαλισμένη στρογγυλή ασπίδα του, ο Oberyn φέρει ένα δόρυ μήκους οκτώ ποδιών με χαλύβδινη αιχμή. Επιλέγει ελαφριά θωράκιση, μαλακό δέρμα και κράνος χωρίς μετωπίδα.




Στα νιάτα του ο Oberyn μεγάλωσε στο Sandstone. Στα δεκαέξι του βρέθηκε στο κρεβάτι με την ερωμένη του Άρχοντα Edgar Yronwood οπότε ο Άρχοντας τον προκάλεσε σε μονομαχία. Στην μονομαχία απέκτησαν και οι δύο πληγές αλλά του Edgar χειροτέρεψαν και πέθανε. Από τότε ο Oberyn έγινε γνωστός ως Κόκκινη Έχιδνα λόγω της φήμης ότι πολέμησε με δηλητηριασμένη λεπίδα. Στη συνέχεια εστάλη στην Oldtown και μετά στο Lys σε προσωρινή εξορία αν και δεν χαρακτηρίστηκε επίσημα ως εξόριστος. Προκειμένου ο οίκος Martell να συνάψει ειρήνη με τους Yronwood ο Quentyn Martell στάλθηκε εκεί ως ακόλουθος.


Τότε ο Oberyn ταξίδεψε εκτενώς στις Ελεύθερες Πόλεις όπου έμαθε πολλά για τα δηλητήρια και ίσως ακόμα για τις σκοτεινές τέχνες. Σπούδασε στην Citadel φθάνοντας στο σημείο να πάρει έξι κρίκους αλυσίδας των Maester πριν βαρεθεί. Στρατεύτηκε στις Disputed Lands ιππεύονταν μαζί με τους Δεύτερους Γιους για έναν χρόνο πριν δημιουργήσει τη δική του μισθοφορική «εταιρία».

Λέγεται ότι πλάγιασε με άνδρες και γυναίκες και γέμισε νόθα κορίτσια ολόκληρο το Dorne. Οι άνθρωποι τα αποκαλούν Sand Snakes. Ωστόσο αναλάμβανε την ευθύνη και επιδίωκε ενεργά να βοηθήσει στην ανατροφή τους, κάτι που κάνουν λίγοι άρχοντες για τους νόθους απογόνους. Τους δίδασκε να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους και τους επέτρεψε μεγάλη ανεξαρτησία.


Όταν οι Oberyn και Elia ήταν στην εφηβεία η πριγκίπισσα του Dorne σχεδίαζε να τους παντρέψει με ένα από τα παιδιά του Άρχοντα Tywin ή με τα δίδυμα του. Για το λόγο αυτό επισκέφθηκαν το Casterly Rock όπου γνώρισαν τους Cersei, Jaime και νεογέννητο Tyrion. Ωστόσο έφτασαν λίγο μετά το θάνατο της Joanna Lannister, κάτι που έκανε τον Tywin διστακτικό και πρόσβαλε τους Martell προσφέροντας τον νεογέννητο Tyrion για ταίρι της Elia.

O Oberyn είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνος για την διαμάχη με τον Οίκο Tyrell γιατί άφησε κατά λάθος ανάπηρο τον Willas Tyrell σε ένα τουρνουά. Ο Oberyn χτύπησε τον Willas στον θώρακα και το πόδι του πιάστηκε στον αναβολέα καθώς έπεφτε. Αν και ο Oberyn έστειλε τον δικό του maester για να βοηθήσει ήρθε η ρήξη με τον οίκο των Tyrell. Ο Willas δεν κράτησε καμία κακία στον Oberyn και οι δύο τους αντάλλασσαν μηνύματα με κοράκια καθώς μοιράζονταν το ίδιο πάθος για τα άλογα. Σε ένα τουρνουά στο Storm's End τον έριξε από το άλογο του ο πρίγκιπας Rhaegar Targaryen. Σε ένα διαφορετικό τουρνουά πάλι στο Storm's End τον έριξε από το άλογο ο Σερ Barristan Selmy.


Ο Oberyn είχε πολύ στενή σχέση με την αδελφή του Elia. Μετά την Άλωση του King’s Landing, όταν έμαθε ότι βιάστηκε και δολοφονήθηκε από έναν ιππότη των Lannister (Gregor Clegane) μαζί με το γιο της και πώς η κόρη της σκοτώθηκε από άλλον Lannister ιππότη (Amory Lorch) προσπάθησε να στρέψει το Dorne για να υποστηρίξει τον Viserys. Το νέο Χέρι Jon Arryn, κατάφερε να διατηρήσει την ειρήνη αλλά ο Oberyn επιθυμούσε από τότε την εκδίκηση.

Στα βιβλία, ο Πρίγκιπας Oberyn έφτασε στην πρωτεύουσα για να διεκδικήσει την έδρα του αδερφού του στο Μικρό Συμβούλιο και να αποδώσει δικαιοσύνη για την δολοφόνου της αδερφής τους, όπως είχε συμφωνηθεί με το τότε Χέρι του βασιλιά Tyrion. Σύντομα όμως καθίσταται σαφές ότι το νέο Χέρι ο Άρχοντας Tywin θέλει να παραιτηθεί από την υπόσχεση. Ο Tywin λέει ψέματα στον Oberyn και υποστηρίζει ότι ο μακαρίτης Σερ Amory Lorch είναι υπεύθυνος για τους θανάτους. Ο Oberyn δίνει στον βασιλιά Joffrey μια κόκκινη καρφίτσα με χρυσό σκορπιό για το βασιλικό γάμο του.


Όταν ο Tyrion κατηγορείται για τη δολοφονία του Joffrey ο Oberyn είναι ένας από τους κριτές. Την ημέρα πριν από την απόφαση ο Oberyn προσφέρεται ως πρωταθλητής του Tyrion αν του αποκαλύψει ποιος είναι ο ένοχος για το φόνο της Elia. Ο Tyrion δέχεται την προσφορά του, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη του πατέρα του αλλά λέει ότι ο Gregor Clegane σκότωσε την Elia. Ο Oberyn γνωρίζει ήδη ότι ο Σερ Gregor θα είναι αντίπαλος του.



Παρά το τεράστιο φυσικό μειονέκτημα ο Oberyn χρησιμοποιεί την ταχύτητα του και καταφέρνει να πληγώσει τον Clegane αρκετές φορές και τον καθηλώνει βρίσκοντας ένα κενό στην πανοπλία του και κόβοντας τον τένοντα του ποδιού του. Καθώς ο Oberyn παρατείνει το θάνατο του Gregor προσπαθώντας να αποσπάσει την ομολογία, ο Clegane καταφέρνει να αρπάξει τον Oberyn και να τον χτυπήσει με τη θωρακισμένη γροθιά του στο πρόσωπο, σκοτώνοντας τον. Πρώτα του έσπασε τα δόντια και του έβγαλε τα μάτια και τέλος τα μυαλά από το κρανίο του. Πριν από το θάνατο του ωστόσο κατάφερε να πάρει την ομολογία του Clegane ώστε να τον ακούσουν όλοι. 



Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.