Elia Martell

H Elia Martell (257AC - 283AC) ήταν πριγκίπισσα του Dorne και παντρεύτηκε το διάδοχο του θρόνου Rhaegar Targaryen. Μαζί απέκτησαν τους Rhaenys και Aegon. Η Elia δολοφονήθηκε από τον Gregor Clegane κατά την Άλωση του King’s Landing.  





Η Elia ήταν πολύ όμορφη, με τα τυπικά χαρακτηριστικά των Martell, σκούρα μαλλιά, μαύρα μάτια και δέρμα στο χρώμα της ελιάς. Ήταν ευγενική, καλή, ευχάριστη και με χάρη αλλά αδύναμη λόγω της ευαίσθητης υγεία της. Σύμφωνα με τον Barristan Selmy ήταν ευγενική και έξυπνη, με γλυκό πνεύμα. 


Ήταν το τέταρτο παιδί και πρώτη κόρη του κυβερνόντα Πρίγκιπα του Dorne. Τα ονόματα των γονιών της δεν αναφέρονται στα βιβλία. Κατά τη διάρκεια της εφηβεία της ήταν πολύ κοντά στον αδελφό της Oberyn. Όταν έφτασε σε ηλικία γάμου ταξίδεψε μαζί με τον αδερφό της Oberyn, την μητέρα τους και τους συντρόφου τους σε αρκετούς υποψήφιους μνηστήρες, τόσο για την ίδια αλλά και για τον Oberyn. Μεταξύ των τοποθεσιών που επισκέφθηκαν ήταν το Starfall, το Arbor, η Oldtown, τα νησιά Shield, το Crakehall και τελικά το Casterly Rock. Κυρίως λόγω της συμπεριφοράς του αδελφού της η Elia απέρριψε όλους τους πιθανούς μνηστήρες ακόμη και τον Baelor Hightower, που της άρεσε περισσότερο από όλους έως ότου «αερίστηκε» μια φορά μπροστά σε αυτή και τον Oberyn και τότε ο Oberyn τον ονόμασε "Baelor Breakwind". Η Elia δεν μπορούσε να τον κοιτάξει από τότε χωρίς να γελάσει. 


Η μητέρα της ήταν πολύ καλή φίλη με την Αρχόντισσα Joanna Lannister και πήγε τα παιδιά της στο Casterly Rock με την ελπίδα ενός ή και δύο γάμων μεταξύ των οικογενειών. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους η Joanna πέθανε στη γέννα του Tyrion και όταν οι Martells έφτασαν ο Άρχοντας Tywin ήταν διστακτικός στην πρόταση. Τους είπε ότι η Cersei προοριζόταν για τον διάδοχος του θρόνου Rhaegar Targaryen. Στη συνέχεια, όταν η μητέρα της ζήτησε τον Jaime, ο Tywin αντι-πρόσφερε τον Tyrion, κάτι που οι Martells θεώρησαν προσβολή.

Η μητέρα της κατάφερε να κανονίσει γάμο για την Elia με τον διάδοχο του Θρόνου Rhaegar. Οι Rhaegar και Elia απέκτησαν δύο παιδιά την Rhaenys και τον Aegon. Αν και ο γάμος τους ήταν από προξενιό δεν φαινόταν καθόλου δυστυχισμένος αν και η υγεία της που ήταν πάντα «προβληματική», την καθιστούσε εύθραυστη. Ο Jon Connington δήλωσε κάποτε ότι η Elia ήταν κλινήρης για ένα εξάμηνο μετά τη γέννηση της Rhaenys και σχεδόν πέθανε στη γέννα του Aegon, μετά την οποία οι maesters είπαν στον Rhaegar ότι δεν θα μπορούσε να αποκτήσει άλλα παιδιά.


Στο Τουρνουά του Harrenhal ο Rhaegar συνάντησε την Lyanna Stark και προφανώς γοητεύτηκε. Κέρδισε το τουρνουά και την έστεψε Βασίλισσα της Αγάπης και της Ομορφιάς προσπερνώντας την γυναίκα του. H αντίδραση της Elia παραμένει άγνωστη. Ένα χρόνο αργότερα ο Rhaegar είτε απήγαγε την Lyanna είτε έφυγαν μαζί, γεγονός που πυροδότησε την Εξέγερση του Robert. Σύμφωνα με τον Viserys Targaryen, ο Rhaegar δεν ήταν ευχαριστημένος με το γάμο του. Εάν ήταν δεν θα το έσκαγε με την Lyanna. Κάποτε κατηγόρησε την αδελφή τους Daenerys επειδή γεννήθηκε πολύ αργά και δεν παντρεύτηκε αυτή τον Rhaegar. Έτσι δεν θα χρειαζόταν ούτε η Elia ούτε η Lyanna. Tότε η Daenerys είπε ότι με την ίδια λογική ήταν σφάλμα του Viserys που δεν γεννήθηκε κορίτσι, γιατί τότε θα ήταν αυτός η αδελφή που προορίζονταν για τον Rhaegar. Ο Viserys την ξυλοκόπησε βάναυσα για την αυθάδεια της.


Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Rhaegar σκοτώθηκε από τον Robert Baratheon στη μάχη της Τρίαινας. Ο πατέρας του Rhaegar, ο Τρελός Βασιλιάς Aerys, λόγω της παράνοιας του πίστευε ότι ο θείος της Elia, πρίγκιπας Lewyn, πρέπει να πρόδωσε τον Rhaegar στη μάχη κι έτσι την κράτησε όμηρο μαζί με τα δύο παιδία της στο King’s Landing για να αποφευχθεί μια ακόμη προδοσία του Dorne.

Μετά από τη μάχη της Τρίαινας τα εναπομείναντα στρατεύματα του Rhaegar υποχώρησαν προς το King’s Landing. O Robert τραυματίστηκε και δεν μπόρεσε να τους ακολουθήσει, αλλά εμπιστεύτηκε την καταδίωξη τους στον Eddard Stark. Ο Eddard περίμενε να βρει τις πύλες της πόλης κλειστές και τον Aerys ΙΙ με χιλιάδες ακολούθους των Targaryen στην άμυνα πίσω από τα τείχη. Έφτασε στην πόλη λίγο μετά την Άλωση από τις δυνάμεις των Lannister. Για το μεγαλύτερο μέρος της εξέγερσης οι Lannister είχαν παραμείνει ουδέτεροι, αγνοώντας τα καλέσματα για συμμετοχή από αντάρτες και νομιμόφρονες. Ο Tywin και 12.000 στρατιώτες του έφθασαν στην πρωτεύουσα. Ο Aerys άνοιξε τις πύλες θεωρώντας τους συμμαχικές ενισχύσεις. Αντ' αυτού άρχισαν να λεηλατούν την πόλη στο όνομα του βασιλιά Robert. Ο Tywin έκρινε αναγκαίο να αποδείξει την πίστη των Lannister και διέταξε ο ίδιος το θάνατο των παιδιών της Elia. Αργότερα είπε ότι είχε δώσει εντολή να σκοτώσουν τα βασιλικά παιδιά για να εξασφαλίσει το θρόνο στον Robert αλλά είχε ξεχάσει την Elia και δεν είχε καμία πρόθεση να πεθάνει. Ο Oberyn ωστόσο πιστεύει ότι ο Tywin διέταξε την δολοφονία όλων για να εκδικηθεί την προσβολή όταν ο Aerys II αρνήθηκε το γάμο του γιου του με την Cersei. Η κόρη της Elia, Rhaenys, σκοτώθηκε από τον Σερ Amory. Τράβηξε το παιδί που ούρλιαζε κάτω από το κρεβάτι του πατέρα της και την μαχαίρωσε πάνω από πενήντα φορές ενώ η Elia βιάστηκε και δολοφονήθηκε από τον Σερ Gregor Clegane, λίγο μετά την δολοφονία του γιου της Aegon μπροστά στα μάτια της μητέρας του.


Τα σώματα της Elia και των παιδιών τυλίχτηκαν στους βαθυκόκκινους μανδύες των  Lannister και παρουσιάστηκαν στον Robert Baratheon ως ένδειξη της πίστης τους. Ο Eddard Stark αηδιασμένος από την πράξη στοιχειωνόταν από τότε από αυτή την εικόνα. Ο Robert ωστόσο ήταν κρυφά ευχαριστημένος για τους θανάτους και απαθής στα νεκρά σώματα της νεαρής μητέρας και των δύο παιδιών της.


Οι Martells εξοργίστηκαν με τη δολοφονία και ο Oberyn ήθελε να συνεχίσει τον πόλεμο και να υπερασπιστεί το αξίωμα του Viserys, μοναδικού επιζώντα Targaryen πρίγκιπα, αλλά ο Doran Martell ο οποίος είχε διαδεχθεί τη μητέρα τους ήξερε ότι δεν είχαν τις απαραίτητες δυνάμεις και έκανε ειρήνη με το Στέμμα.


Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.