Ο Οίκος Martell




Ο οίκος Nymeros Martell του Sunspear είναι ένας από τους μεγάλους οίκους του Westeros και κυβερνά το Dorne. Το όνομα Nymeros δείχνει την καταγωγή τους από τη Nymeria αλλά σε γενικές γραμμές ονομάζεται Οίκος Martell. Έδρα τους είναι το Sunspear στο νοτιοανατολικό Dorne. 


Οι παλιοί Martell χρησιμοποιούσαν ένα δόρυ ως έμβλημά τους ενώ η Nymeria και οι Rhoynar έναν ήλιο. Όταν η Nymeria παντρεύτηκε τον βασιλιά Mors Martell τα σύμβολα συνδυάστηκαν σε ένα χρυσό δόρυ που διαπερνά έναν κόκκινο ήλιο σε πορτοκαλί φόντο. Το μότο τους είναι Unbowed, Unbent, Unbroken και εμφανισιακά έχουν σκούρα μάτια, σκούρα μαλλιά μπούκλες και λαδί δέρμα. 



Η ίδρυση του Οίκου είναι άγνωστη. Το μόνο που γνωρίζουμε ήταν ότι ο οίκος, όπως και άλλοι στο Westeros αποτελούσε ένα κομμάτι από τη συλλογή αντιμαχόμενων μικροαστικών βασιλείων του Dorne. Όταν η Nymeria με τους Rhoynar έφτασε στο Westeros τα εδάφη των Martell ωχριούσαν μπροστά σε εκείνα του Οίκου Yronwood. Ωστόσο, η Nymeria παντρεύτηκε τον Άρχοντα Mors Martell και συνδυάζοντας τη δύναμή τους κατάφεραν να ενώσουν ολόκληρο το Dorne υπό την κυριαρχία τους. Από τον Πόλεμο της Nymeria ο Οίκος των Nymeros Martell βασιλεύει στο Dorne.


Καθώς ο Aegon ξεκίνησε την κατάκτηση του έφτασε και στο Dorne. Εδώ ο στρατός του αντιμετώπισε ανταρτοπόλεμο στην έρημο, μια κατάσταση στην οποία οι δράκοι του δεν προσέφεραν κάτι. Αποφάσισε ότι η κατάκτηση του Dorne θα ήταν υπερβολικά δαπανηρή και επέλεξε να αφήσει τους Martell ως κυρίαρχους πρίγκιπες. Ο Οίκος κράτησε το Dorne ανεξάρτητο από τους Targaryens για δύο αιώνες, το μοναδικό από τα Επτά Βασίλεια που κατάφερε ένα τέτοιο κατόρθωμα.

Το 110 AC οι Martell εντάχθηκαν στην Τριαρχία, στον πόλεμο ενάντια στον πρίγκιπα Daemon Targaryen στα Stepstones. Ο αδελφός του Daemon, Βασιλιάς Viserys προσπάθησε να ενώσει το Dorne με τα υπόλοιπα βασίλεια παντρεύοντας τη κόρη του Rhaenyra με τον Πρίγκιπα του Dorne, κάτι το οποίο δεν ευδοκίμησε.

Μετά από επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες κατάκτησης (κυρίως από τον Daeron Ι), το Dorne εντάχθηκε τελικά στα Επτά Βασίλεια μέσω γάμου μεταξύ των δύο οίκων. Η συμμαχία αυτή ήταν διπλή με τον μέλλοντα βασιλιά Daeron II και την πριγκίπισσα Myriah Martell και τον πρίγκιπα Maron Martell με την Daenerys, αδερφή του Daeron. 


Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Daeron II το Red Keep είχε αναμφισβήτητα μια γεύση από Dorne που οφείλονται στην επίδραση της Martell συζύγου του. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που πολλοί ευγενείς επέλεξαν να συνταχθούν κατά του βασιλιά στην Εξέγερση Blackfyre. Μετά τη νίκη τους οι Maron και Daenerys εκπλήρωσαν τον αρραβώνα τους φέρνοντας επίσημα το Dorne στα Επτά Βασίλεια. Από τότε οι Martell κυβερνούν το Dorne στο όνομα του βασιλιά του Σιδερένιου Θρόνου, διατηρώντας τον τίτλο Πρίγκιπας του Dorne.

Όταν οι Oberyn και Elia Martell ήταν 15 και 16 ετών ταξίδεψαν στο Casterly Rock για να γνωρίσουν πιθανούς μνηστήρες και να συνάψουν συμμαχίες γάμου. Όταν έφτασαν η Joanna Lannister μόλις είχε πέθανε στη γέννα του Tyrion. Ο Άρχοντας Τywin πρόσβαλλε τους Martell, πρώτα αγνοώντας τους για μερικές εβδομάδες και έπειτα προσφέροντας στην Elia τον νάνο Tyrion για σύζυγο της. Αντί να παντρευτεί τον Jaimer η Πριγκίπισσα Elia παντρεύτηκε τον Rhaegar Targaryen, πρίγκιπα του Dragonstone, ένα μικρό χτύπημα στον Tywin που ήλπιζε να πάντρευε την κόρη του Cersei με τον Rhaegar.


Όταν ο Rhaegar κέρδισε το τουρνουά στο Harrenhal ονόμασε τη Lyanna Stark βασίλισσα της αγάπης και της ομορφιάς αντί της Elia. Ένα χρόνο αργότερα η Lyanna απήχθη πυροδοτώντας την Εξέγερση του Robert, επίσης γνωστή ως Πόλεμος του Σφετεριστή. Παρά το γεγονός ότι οι Martell ήταν δυσαρεστημένοι με την προδοσία του Rhaegar εξακολουθούσαν να υποστηρίζουν το βασιλιά Aerys II Targaryen. Μεγάλο ρόλο έπαιξε φυσικά η ομηρία της Elia και των παιδιών της από τον Τρελό Βασιλιά. Το Dorne παρείχε το ένα τέταρτο των βασιλικών στρατευμάτων στη μάχη της Τρίαινας. Οι Martells έχασαν πολλούς στρατιώτες στη μάχη συμπεριλαμβανομένου του Πρίγκιπα Lewyn της Βασιλικής Φρουράς. Όταν το King’s Landing έπεσε η Πριγκίπισσα Elia και τα παιδιά της δολοφονήθηκαν βάναυσα κατά την άλωση της πόλης από δύο Lannister ιππότες, τους Gregor Clegane και Amory Lorch.


Ο Οberyn έκανε κινήσεις για να συνεχίσει τον πόλεμο στο όνομα του Viserys Targaryen αλλά η διπλωματία μεταξύ του πρίγκιπα Doran Martell και του Jon Arryn απέτρεψε τις περαιτέρω συγκρούσεις. Αν και ο Οίκος Martell ορκίστηκε αφοσίωση στο βασιλιά Robert Baratheon μετά τον πόλεμο συνέχισε να τρέφει θυμό και αγανάκτηση προς τους Lannister κι ένας λόγος παραπάνω ήταν ο γάμος του Robert με την Cersei. Έχουν υιοθετήσει μια πολιτική απομονωτισμού ως επί το πλείστον, δεν αναμειγνύονται ποτέ με άλλους οίκους εκτός κι αν είναι αναγκαίο προτιμώντας να συνάπτουν σχέσεις με τις Ελεύθερες Πόλεις.


Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.