Περίληψη 10ου επεισοδίου 4ης σεζον

Άλλος για Χίο τράβηξε πήγε κι άλλος για Μυτιλήνη…

Λατρεμένα μου Αρχοντόπουλα αυτό ήταν. Φτάσαμε στο φινάλε της κατά τη γνώμη μου πάντα καλύτερης σεζόν του GoT μέχρι τώρα. Ήρθε το φινάλε, μαζέψαμε τις βαλίτσες μας, ανεβήκαμε σε πλοία, άλογα, κάψαμε τους νεκρούς μας και ξεκινάμε για νέες περιπέτειες.

Ένα επεισόδιο που ξετύλιξε τα γεγονότα και τα κίνησε προς τα εμπρός, βλέποντας πολλούς διασκορπισμένους χαρακτήρες και πλέον αναμένοντας την επόμενη σεζόν, περιμένοντας να μάθουμε για τις νέες πορείες και τις αλλαγές που θα φέρει το μέλλον.

Ξεκινάμε ακριβώς από το τέλος του προηγούμενου επεισοδίου, με τον Γιάννη Χιονιά να βγαίνει από την σήραγγα και να περνάει διαμέσου πτωμάτων και κορακιών που απολαμβάνουν το γεύμα τους μέσα στο χιονισμένο τοπίο, με σκοπό να σκοτώσει τον Mance. Δεν πάει και πολύ μακριά όταν τον κυκλώνουν οι «φρουροί» των Άγριων και ο Βασιλιάς Πέρα από το Τείχος βγαίνει από την σκηνή του να τον προϋπαντήσει. Ο Mance κύριος, «μπορεί να σκοτωθήκαμε την προηγούμενη νύχτα αλλά περάστε μέσα να σε τρατάρω ένα απεριτίφ» καλεί τον Jon στην σκηνή του. Φυσικά θίγεται το θέμα της Ygritte και οι δύο άνδρες πίνουν στη μνήμη της ένα τσιπουράκι. (Τζον άμαθο αγόρι) Άντε άλλο ένα στην μνήμη του αγροτόπαιδου Grenn και του Γίγαντα, Βασιλιά παρακαλώ, Mag του Δυνατού. Ενώ ένας από τους άντρες τους ετοιμάζει ένα σνακ, ο Mance αποκαλύπτει στον Τζον με το σεις και με το σας ότι έχει στείλει άνδρες να σκαρφαλώσουν στο Τείχος σε μια ακάλυπτη απομακρυσμένη περιοχή. Εξηγεί ότι χρειάζονται το Τείχος για προστασία στον χειμώνα που έρχεται και ότι αυτό συνεπάγεται. Ουσιαστικά ο Mance φαίνεται ξηγημένος τυπάς που προσπαθεί να υπερασπιστεί και προφανώς να σώσει το λαό του. Ενώ τα μάτια του Jon είναι καρφωμένα στο μαχαίρι σερβιρίσματος γίνεται αντιληπτός από την ομήγυρη.




Στο αποκορύφωμα της στιγμής όμως ηχούν οι βουβουνζέλες και ταλαίπωροι Άγριοι βλέπουν να έρχεται καταπάνω τους ένας τεράστιος έφιππος στρατός, που καταβροχθίζει τους πάντες στο πέρασμα του. Καθώς τους κυκλώνουν από δύο μεριές, ο Mance βλέποντας το μακελειό διατάζει να παραδώσουν τα όπλα. Μέσα από την ομίχλη εμφανίζεται ο ψαρομάλλης Stannis Baratheon με τον πιστό του Davos… τα ρα τα ταααααα! Τα λεφτά από το Μπράαβος έπιασαν τόπο. Ο Mance μπορεί να παραδίνεται αλλά δεν υποκλίνεται στον Stannis. Ωστόσο ο Jon κάνει μπαμ μέσα στα κορακί του ρούχα και αποκαλύπτει την ταυτότητα του. Φυσικά λόγω του παρελθόντος με τον μακαρίτη πατέρα,(ο Ned έστειλε γράμμα ειδοποιώντας τον Stannis για τα αιμομικτικά παιδιά του αδερφού του και το δικαίωμα του στο θρόνο) γίνεται σεβαστή η γνώμη του και έτσι ο Χιονιάς σώζει το τομάρι του Βασιλιά Πέρα από το Τείχος. Επίσης δίνει και συμβουλή να κάψουν τους νεκρούς πριν νυχτώσει, ως προληπτική τακτική.




Με θέα μια αηδιαστική πληγή μεταφερόμαστε στο King’s Landing με το Βουνό τ’ ανάσκελα και σε κώμα, δηλητηριασμένο από το δόρυ του Oberyn (κλαψ) και πάνω από το κεφάλι του τον Maester Pycelle που θέλει να τον ναρκώσει και να πεθάνει γαλήνια. Αμήν. Η Cersei που κρατάει μαντίλι προφανώς από την δυσωδία που αναδύει το Βουνό, θέλει να τον κρατήσει ζωντανό και δίνει τα ηνία στον κομπογιαννίτη ο οποίος στο τάκα τάκα ετοιμάζει ένα σύστημα αφαίμαξης το οποίο μπορεί να τον σώσει αλλά δεν θα ξυπνήσει ποτέ ο ίδιος. Κι όλα αυτά χωρίς να χάσει τη δύναμη του. Τον Χάλκ φτιάχνουμε εδώ;



Αφού ξεκινά η αφαίμαξη, η Cersei πηγαίνει στον πατέρα της Tywin για να ακυρώσει τον επικείμενο γάμο της με τον Ιππότη των Λουλουδιών. Αρνείται να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και τον γιο της Tommen. Τώρα που ο Joffrey είναι νεκρός και η Myrcella στο Dorne αρνείται να εγκαταλείψει το τελευταίο της παιδί. Στο παιχνίδι πόκερ που ακολουθεί παίζει το δυνατό της χαρτί, την αποκάλυψη της αλήθεια για την αιμομιξία εάν δεν περάσει το δικό της. Ο Tywin είναι σε άρνηση και η πρώτη φορά που τον βλέπουμε σαστισμένο, αναστατωμένο κλπ. Η Cersei έμαθε από τον καλύτερο, άξιο τέκνο του πατέρα της.

Επόμενη στάση ο Jaime, που βασανίζεται αμέριμνος από το βιβλίο του ενώ η Cersei μπουκάρει, αρχίζει να τον φιλάει, του λέει πως τα ξέρασε όλα στον Tywin και σκύβει να του φιλήσει και το χρυσό χέρι. Μετά την απλώνει τραπεζομάντιλο στο τραπέζι. Αυτή η σεζόν ήταν ένα τρενάκι για τα αιμομικτικά αδέρφια Lannister.

Στο Meereen η Daenerys τα βρίσκει σκούρα στην κυβέρνηση της πόλης. Ένας ηλικιωμένος σκλάβος-δάσκαλος της ζητά να τον αφήσει να πουλήσει τον εαυτό του στον παλιό του αφέντη καθώς δεν μπορεί να ταιριάξει με τον νέο τρόπο ελευθερίας και το ότι του παίρνουν το φαί στα συσσίτια. Απ’ ότι φαίνεται ούτε καν αυτά δεν μπορεί να κοντρολάρει η Λιλίκα. Τέλος επιτρέπει την δημιουργία ετήσιου συμβολαίου πώλησης αν και ο Σερ Barristan την προειδοποιεί ότι τέτοιες απλοχεριές θα τις εκμεταλλευτούν οι αφέντες και θα επαναφέρουν τη δουλεία στο Meereen. Εδώ βέβαια έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα όταν έρχεται ο επόμενος για ακρόαση. Ο φτωχός έχει χάσει το παιδί του από τον μαυρούλη Drogon, δράκο της Dany, του οποίου χάσαμε και τα ίχνη. Μπορείς να πληρώσεις για μερικές κατσίκες αλλά ποιο το αντίτιμο για την ζωή ενός τρίχρονου κοριτσιού; Συνειδητοποιεί ότι το μόνο σωστό πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να βάλει τιμωρία τα παιδιά της. Τουλάχιστον τα δύο από αυτά καθώς το τρίτο αγνοείται. Με δέλεαρ κρέας, ελπίζω κατσικίσιο, μεταφέρει τα δυο καμάρια της στις κατακόμβες και τα δένει με τεράστιες αλυσίδες. Η ελευθερώτρια των αλυσίδων φυλακίζει τα ίδια της τα παιδιά.



 
 

Φοράμε τα μπουφάν μας κι επιστρέφουμε στο Βορρά και στο Μαύρο Κάστρο όπου ο Maester Aemon προεδρεύει της μαζικής νεκρικής πυράς των χαμένων αδερφών. Φυσικά παρούσα και η οικογένεια Stannis. Επίσης η Melisandre που καρφώνει ανατριχιαστικά το μελαχρινό αγόρι μέσα από τις φλόγες των νεκρών! Ο Jon κατευθύνεται έπειτα στην φυλακή για να βρει τον Tormund ο οποίος φαίνεται να έχει ανακάμψει από τα τραύματα του και αν και τον καλούν να πει μερικά λόγια για την καύση των επόμενων νεκρών σε σειρά, Άγριων πεσόντων, ο ίδιος μάλλον το βρίσκει γελοίο. Το μόνο που λέει με νόημα στον Jon είναι πως η Ygritte ανήκει στο Βορρά. Ακολουθώντας τα λόγια αυτά ο Jon αποχαιρετά και πάλι την αγαπημένη του καίγοντας την έξω από το Τείχος.




Κλείνουμε με το κομμάτι του Βορρά με Bran και ΣΙΑ που επιτέλους έφτασαν στον προορισμό τους. Εκεί τους περιμένει το ιερό δέντρο των οραμάτων. Ω τι χαρούμενη και ελπιδοφόρα ήμερα μέχρι που σκελετοί αρπάζουν το πόδι του Jojen. Όλο και περισσότεροι πετάγονται από το χιόνι και επιτίθενται στη ΣΙΑ. Η Meera παλεύει επιδέξια και ο Bran ξαναμπαίνει μέσα στον έρμο τον Hodor, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό καθώς ένας από αυτούς καταφέρνει και μαχαιρώνει επανειλημμένα τον Jojen. Τους σώζει ένα μικρό τζιβάτο παιδί με πυρομαχικά! 



 

Η Meera αποτελειώνει τον αδερφό της πριν τρέξουν μέσα στην τρύπα/σπήλαιο και όσοι σκελετοί τους ακολουθούν σκάνε, κα-μπούμ!, σε δεκάδες κόκκαλα! Το τζιβάτο τους λέει ότι ανήκει στα Παιδιά (του Δάσους) και ότι αυτός περιμένει τον Bran. Ο «αυτός» είναι ένας γέρος - ρυτιδιασμένος άνδρας, χωμένος στις υπόγειες ρίζες του δέντρου. Δεν χρειάζονται συστάσεις καθώς ο δεντράνθρωπος ξέρεις ποιος είναι ο Bran και ο Bran ξέρει ότι είναι το κοράκι με τα τρία μάτια. Ο άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι τους παρακολουθούσε τόσο καιρό υπόσχεται ότι σύντομα ο Bran θα πετάξει!




Μερικά χιλιόμετρα από το Eyrie η Brienne ξυπνάει ανακαλύπτοντας ότι έχασαν τα άλογα τους. ΖΟΝΚ! Παρέα με τον Pod ξεκινούν περπατώντας όταν πέφτουν πάνω στην Arya, η οποία εξασκείται στον χορό του νερού σε ένα λοφάκι. Συνομιλούν φιλικά, η Arya εντυπωσιάζεται από τον Brienne, η Brienne εντυπωσιάζεται από τη θαρραλέα συμπεριφορά της Arya, αγάπες, λουλούδια, ζωή παραμυθένια κλπ. Δεν καταλαβαίνει ποια είναι μέχρι που εμφανίζεται το Κυνηγόσκυλο, που έκανε την ανάγκη του πίσω από ένα βράχο και αναγνωρίζεται από τον Pod. Η κατάσταση κλιμακώνεται γρήγορα καθώς η Brienne ξεκινά τα περί όρκου προστασίας και επιμένοντας ότι η Arya πρέπει να πάει μαζί της. Το Κυνηγόσκυλο δεν το χάφτει, ειδικά όταν βλέπει τον Λαννιστερένιο χρυσό πάνω στο σπαθί. Οι δύο πολεμιστές μάχονται άγρια με θέα το δραματικό τοπίο. Ένας ίσος αγώνας που πραγματικά δεν ξέρεις ποιος θα κερδίσει. Αν και η Brienne παίρνει το πάνω χέρι το Κυνηγόσκυλο ρίχνει τον αγώνα στο βρώμικο έδαφος. Η Brienne τον δαγκώνει, μπουνιές, φωνές, κατρακύλα και με μια σύντομη αλλά καθοριστική μπουνιά τον ρίχνει στον γκρεμό. Ουρλιάζει για την Arya που κρύβεται αλλά δεν έχει καμία τύχη στην εύρεση της.



 
 

Το Κυνηγόσκυλο πεθαίνει από μια γυναίκα? Ζητά από την μικρή Stark να τον σκοτώσει και να τερματίσει τη δυστυχία του αλλά ή Arya δεν κάνει κίνηση. Προσπαθεί να την προκαλέσει λέγοντας τα φρικτά πράγματα που έχει κάνει ή θα μπορούσε να κάνει αλλά η Arya δεν κινείται και πάλι. Την ικετεύει να τον σκοτώσει αλλά αυτή απλώς παίρνει το πουγκί με το χρήμα και φεύγει μακριά, αφήνοντας τον να της φωνάζει μάταια για λύτρωση. Η Arya πήρε την εκδίκηση της. 



 

Ολοκληρώνουμε την οικογένεια Lannister με την απόδραση του Tyrion. Ο αδερφός του έρχεται να τον φυγαδεύσει, με την ευγενική χορηγία του Varys και τον αποχαιρετά με ένα φιλί και μια αγκαλιά. Όμως ο Tyrion δεν συνεχίζει κατευθείαν προς την ελευθερία αλλά κάνει μια παράκαμψη στο δωμάτιο του Tywin. Κι εκεί, προς μεγάλη του έκπληξη (και δική μας) βρίσκει την νυσταλέα - σέξι Shae που αποκαλεί τον Tywin «λιοντάρι μου». Κρατάτε με! Όταν βλέπει τον Tyrion αρπάζει γρήγορα ένα μαχαίρι και οι δύο τους παλεύουν πάνω στο κρεβάτι. Εκείνη τον χτυπά και τον ρίχνει αλλά ο νάνος χρησιμοποιεί το κολιέ της για να την στραγγαλίσει. Την τελειώνει με ένα «λυπάμαι» και αρπάζει ένα τόξο από την συλλογή στον τοίχο που όλοι έχουμε στα δωμάτια μας για ντεκόρ.



 

Βρίσκει τον πατέρα του στην τουαλέτα! Τι λυπηρό. Αν και ο Tywin ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν θα άφηνε το παιδί του να εκτελεστεί, αυτό δεν είναι το ανοιχτό μέτωπο που ετοιμάζεται να κλείσει ο Tyrion. Το θέμα του είναι η Shae. Μόλις ο Tywin αναφερθεί στην Shae ως πόρνη (για δεύτερη φορά) ο νάνος εξαπολύει ένα βέλος. Δηλώνοντας πως ήταν πάντα ο γιός του ρίχνει και την δεύτερη χαριστική βολή και αφήνει το νεκρό σώμα του πατέρα του δίπλα από τη τουαλέτα! Άνοιξε πε-εεεε-τρααααα να κλειστώ….




Ο Varys τον βρίσκει στους διαδρόμους και τον μπαουλάρει κυριολεκτικά για να τον στείλει δέμα με ένα καράβι. Οι καμπάνες που σημαίνουν όμως κάνουν την Αράχνη να συνειδητοποιήσει ότι δεν θα ξεφύγει από αυτό και μη μπορώντας να γυρίσει πίσω, αναχωρεί κι αυτός από την πρωτεύουσα.




Η τελευταία σκηνή μας επιστρέφει στο Eyrie, όπου η Arya καβάλα σε ένα άσπρο άλογο βλέπει ένα πλοίο από μακριά. Ζητά από τον καπετάνιο να την πάει βόρεια στο Τείχος αλλά το πλεούμενο φεύγει για το Braavos. Αφού ο καπετάνιος δεν δέχεται χρήματα η Arya τραβά το νόμισμα που της κληροδότησε ο Jaqen H'gar αναφωνώντας Valar Morghulis και με τον καπετάνιο σοκαρισμένο να αποτίνει φόρο τιμής και την υπόσχεση μιας καμπίνας! Και σαλπάρουμε για το Braavos Αρχοντόπουλα.



 

Στιγμές του επεισοδίου που μου έμειναν: Το δάνειο του Μπράαβος. Ο Stannis που έφτασε στο Τείχος, εντυπωσιακά, αλλά αυτό που μου έμεινε είναι η αποδοχή που έδειξε στον Jon. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πατέρας του, Ned, πέθανε για το δικαίωμα του Stannis στον θρόνο και ο ίδιος ο Stannis το ξέρει καλύτερα από όλους μιας και στηρίζεται σε αυτό για τον κατακτήσει.

Το παιχνίδι πόκερ με τα μάτια και η νίκη της Cersei. Παίζοντας το δυνατό της χαρτί, τη απειλή της δημοσίευσης της αλήθειας, φοβίζει τον Tywin πως θα χάσει όσα έχει κερδίσει και για όσα έχει παλέψει από όταν ήταν ακόμη νέος. Για όσους δεν ξέρουν ο πατέρας του Tywin, Tytos ήταν ένας καλός αλλά αδύναμος άνθρωπος που έδινε δανεικά που ποτέ δεν του τα επέστρεφαν, έπαιρνε λάθος αποφάσεις έδινε θέσεις και αξιώματα για μηδαμινούς λόγους και γενικά αν δεν πέθαινε από ανακοπή δεν θα έμενε και πολύ από τον Οίκο των Lannister. Ήταν στις πλάτες του Tywin λοιπόν να δημιουργήσει, να αναπτύξεις και να εξυψώσει ξανά τον Οίκο, γι αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία γι αυτόν. Είναι η πρώτη φορά λοιπόν που βλέπουμε στην σειρά τον Tywin σοκαρισμένο και κάποιον να τον νικάει.

Dany, δράκοι κι αλυσίδες. Τα αντικρουόμενα συναισθήματα διακαίου και πίκρας όταν η ελευθερώτρια των σκλάβων, αυτή που έσπασε τις αλυσίδες των άλλων φυλακίζει τα ίδια της μονάκριβα παιδιά. Βέβαια δεν γινόταν αλλιώς γιατί είναι άλλο πράγμα να αποζημιώνεις έναν βοσκό που έχασε μερικά κατσίκια κι άλλο να φέρνουν μπροστά σου ένα απανθρακωμένο κοριτσάκι τριών ετών.

Ενσταντανέ Arya και Brienne. Αν και τα λόγια του Κυνηγόσκυλου είναι απολύτως σωστά και η Arya δεν θα είναι ασφαλής δίπλα σε κανέναν Lannister και κοντά σε κανέναν ξένο, η Brienne λόγω όρκου και ηθικής θέλει να την πάρει μαζί της. Η Arya από την άλλη που έχει μεγαλώσει κι έχει μάθει να είναι καχύποπτη ακόμη και στους φαινομενικά καλούς (γιατί εντυπωσιάζεται από την Brienne, το σπαθί και την θέση της) έχει καθ’ όλη τη διάρκεια ένα βλέμμα που σκοτώνει.

Η μάχη των ψηλών. Φυσικά δεν θα παραλείψω την υπέροχη μπρουτάλ μονομαχία Sandor και Brienne που απόλαυσα λίγο παραπάνω από όσο έπρεπε. Μια υπέροχη «χορογραφία» στο σκληρό τοπίο με άγνωστη έκβαση. Οι φωνές, οι ήχοι των σπαθιών και των γροθιών την έκανε μια από τις καλύτερες που έχουμε δει στο Game of Thrones.

Αντίο Νο.1. Αν και αρμενίζανε παρέα για μια ολόκληρη σεζόν, δίνοντας της μαθήματα αλλά παραμένοντας το εισιτήριο του για μια «καλύτερη» ζωή, το τέλος Arya και Κυνηγόσκυλου ήταν άκρως συγκινητικό. Με τον τρόπο που τον αφήνει έτσι ετοιμοθάνατο και τσακισμένο παίρνει την εκδίκηση της και δεν του προσφέρει τη λύτρωση που τόσο την παρακαλά. Η Arya έχει αλλάξει και για όσους δεν το κατάλαβαν στη σεζόν, είναι πλέον ξεκάθαρο. Ο McCann που παίζει το κυνηγόσκυλο δίνει μια εκπληκτική τελική ερμηνεία ενός τρομακτικού χαρακτήρα, περίπλοκα βίαιο αλλά τελικά ανθρώπινο, τόσο γεμάτο από σκοτάδι όσο και από φωτεινά μέρη.

Αντίο Νο.2. Μετά την ελευθέρωση του αλλά όχι πριν την πραγματοποίηση, ο Tyrion έπρεπε να πει αντίο στον πατέρα του, που ετοιμαζόταν να σκοτώσει το ίδιο του το παιδί για κάτι που κι ο ίδιος ήξερε ότι δεν είχε κάνει. Η θέα της Shae στο κρεβάτι του Tywin (που τον φώναζε και λιοντάρι μου) σπάει κάτι μέσα του, του δίνει ένα γερό σοκ για την γυναίκα που αγάπησε και ποτέ δεν θεώρησε πόρνη. Πιστεύω πως και η Shae αγάπησε τον Tyrion και αυτό είναι που δίνει ένα τραγικό τέλος στην όλη ιστορία μεταξύ τους, με την Shae να καταλήγει νεκρή από τα ίδια του τα χέρια.

Επόμενη στάση, μπιντές. Το ύφος του Tywin στη διάρκεια της σκηνής είναι αυτό που με έκανε να τον αγαπήσω από την πρώτη σεζόν. Δεν δείχνει το παραμικρό άγχος ή ανησυχία και προσπαθεί να φέρει την κατάσταση στο μέρος του. Δεν πιστεύει κανείς πως αυτό θα είναι το τέλος ενός τέτοιου ανθρώπου, μέσα στην τουαλέτα βρε αδερφέ. Πραγματικά ξαφνιάζεται όταν ο Tyrion ρίχνει την πρώτη βολή. Αυτή τη φορά ο νάνος είναι αποφασισμένος να κόψει το κεφάλι του φιδιού και η προσφώνηση της Shae ως πόρνης είναι το δάχτυλο στην σκανδάλη. Ο Tyrion παίρνει την εκδίκηση του. Ξέρω ότι οι περισσότεροι χάρηκαν για τον θάνατο του και καταλαβαίνω ότι έπρεπε να γίνει για να ελευθερωθεί ο Tyrion και μέσα του. Δεν θα ξαναδούμε άλλον Tywin στη σειρά, τόσο καλό παίχτη του παιχνιδιού και σε συνδυασμό με τόσο καλό ηθοποιό όπως τον Charles Dance.

Κι εδώ φτάσαμε στο τέλος για ακόμη μια σεζόν. Σας ευχαριστώ πολύ όλους που διαβάσατε και γελάσατε, σχολιάσατε και διαφωνήσατε με τις περιλήψεις. Είστε η κινητήρια δύναμη μας και τα λατρεμένα μου Αρχοντόπουλα. Ο Στέφανος, ο Βασίλης κι εγώ παραμένουμε στις θέσεις μας κανονικά μέχρι την επόμενη σεζόν και θα σας τροφοδοτούμε με νέα, γυρίσματα και ότι έχει να κάνει με την αγαπημένη μας σειρά. 


Dimi

Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.