H επιστήμη εξηγεί το Game of Thrones – Πόσο απέχει η φαντασία από την πραγματικότητα;

Μπορείς να σπάσεις το κρανίο ενός ανθρώπου με τα χέρια; Τι ετοιμάζουν οι Walkers; Γιατί έρχεται ο χειμώνας;

1) Το γνωστό σε όλους wildfire έκανε πρεμιέρα στην δεύτερη σεζόν και σίγουρα τράβηξε το ενδιαφέρον όλων με τις θανατηφόρες του ιδιότητες. Στον πραγματικό κόσμο η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί χημικά όπλα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το πιο κοντινό στο πράσινο υγρό του GoT είναι ουσιαστικά το Υγρό Πυρ που χρησιμοποιήθηκε τον έβδομο αιώνα στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία σε ναυμαχίες. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί σε κάποιο κείμενο και η συνταγή ήταν μυστική πιστεύεται ότι η παρασκευή του γινόταν από νάφθα, ασβέστη και θείο. Όπως και το wildfire, το υγρό πυρ καιγόταν σε νερό χωρίς να σβήνει καθιστώντας το ιδανικό σε ναυμαχίες. Η χαρακτηριστική πράσινη απόχρωση του wildfire μπορεί να γίνει με την προσθήκη οξειδίου του χαλκού.

2) Το Βαλυριανό ατσάλι είναι ένα πανίσχυρο μέταλλο στο GoT, σπάνιο, ελαφρύ και με την τέχνη του να έχει χαθεί μαζί με την Βαλύρια. Για την κατασκευή του απαιτούνταν μαγεία και ξόρκια μαζί με την τέχνη των σιδηρουργών. Στην ιστορία του υπαρκτού κόσμου το Βαλυριανό Ατσάλι μοιάζει με το Δαμασκηνό ατσάλι, μέταλλο που πήρε το όνομα του από την πρωτεύουσα της Συρίας και φημίζεται για την αξιοσημείωτη αντοχή και την ικανότητα να διατηρεί μια απίστευτα αιχμηρή άκρη. Αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν εκ νέου τις μεθόδους παραγωγής του ο πραγματικός τρόπος παρασκευής του έχει χαθεί και κανείς δεν έχει καταφέρει ακόμη να το αναπαράγει σωστά.

3) Οι δράκοι της Ντάνυ είναι ουσιαστικά wyverns, δλδ δράκοι με φτερά, δύο πόδια και αγκαθωτή ουρά. Αν και οι δράκοι δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει κάποιος βιολογικός αποκλεισμός ή εξελικτικός λόγος που δεν θα μπορούσαν. Τα ζώα μπορούν να παράγουν εύφλεκτα αέρια και ηλεκτρικούς σπινθήρες όπως πολλά είδη ψαριών. Αν από κάποια ιδιοτροπία της εξέλιξης αυτά τα δύο ενώνονταν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα δράκο. Το μειονέκτημα βέβαια ενός πραγματικού δράκου θα ήταν η μη ικανότητα πτήσης εκτός κι αν ήταν πολύ μικρότερος από τα τεράστια μεγέθη που τους βρίσκουμε στον φανταστικό κόσμο ή γεμάτοι με αέριο σαν μπαλόνια. Το μεθάνιο πχ δεν είναι μόνο εξαιρετικά εύφλεκτο αλλά ελαφρύτερο από τον αέρα έτσι ώστε η όλη ιδέα των δράκων δεν είναι τόσο παράξενη όσο φαίνεται.

4) Οι γίγαντες στον κόσμο της φαντασίας φαίνεται πάντα να ζουν σε ψυχρότερα κλίματα. Σε πολλά ζώα θα βρείτε γενικά τα μεγαλύτερα και πιο ογκώδη είδη σε ψυχρότερα κλίματα οπότε δεν υπάρχει λόγος αυτό να μην ισχύει και για ανθρωποειδή γίγαντες. Ένα μεγαλύτερο σώμα δίνει καλύτερο ποσοστό όγκου-επιφάνειας καθιστώντας ευκολότερη τη διατήρηση της θερμότητας στα πιο κρύα κλίματα και την αποθήκευση λίπους τους χειμερινούς μήνες. Μόλις έχετε τα μεγάλα ζώα μια σειρά από άλλες εξελικτικές πιέσεις μπαίνουν στο παιχνίδι, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να γίνονται όλο και μεγαλύτερα σε μια εξελικτική κούρσα.

5) Το χρυσό στέμμα του Βισέρυς. Αν και δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες περιπτώσεις για "θάνατο από χρυσό στέμμα" όπως στο GoT, μοιάζει κάπως σαν ελαφριά μορφή από την τύχη κάποιων στην ιστορία, που πέθαναν από λιωμένο χρυσό τον οποίο αναγκάστηκαν να πιουν. Επιστήμονες χρησιμοποίησαν όργανα αγελάδων για να τεκμηριώσουν αυτή τη μέθοδο βασανισμού/θανάτου. Πιστεύουν πως τα ιστορικά αρχεία είναι ακριβείς όταν περιγράφουν τα εσωτερικά όργανα του θύματος να σκάνε από την εκρηκτική συγκέντρωση ατμού. Αν και ο Βισέρυς δεν ήπιε το χρυσό θα μπορούσε άνετα να λιώσει το δέρμα και να προχωρήσει στις κόγχες των ματιών του φτάνοντας στον εγκέφαλο. Είναι επίσης πολύ πιθανό να πέθανε από βασανιστικό πόνο, σε καρδιακή ανακοπή από το σοκ.

6) Η τρομερή σκηνή με το Βουνό να σπάει με τα χέρια το κρανίο του Όμπερυν μπορεί να αποδειχτεί από μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Νευροχειρουργικής όπου επιστήμονες εμβάπτισαν κρανία πτωμάτων (για να μιμηθούν το ζεστό ζωντανό ιστό) και στη συνέχεια άσκησαν τεράστια ποσά πίεσης για να δουν πως και αν θα ραγίσουν. Η μελέτη βέβαια έγινε για την αποτελεσματικότητα που έχουν τα κράνη. Βρήκαν ότι το μέσο κρανίο θα βιώσει "καταστροφική αποτυχία" σε περίπου 520 λίβρες στατικής δύναμης. Ο ηθοποιός Thor Bjornsson που υποδύεται το Βουνό ζυγίζει περίπου 400 λίβρες κι έτσι δεν είναι σε θέση να συντρίψει το κρανίο του Όμπερυν, πόσο μάλλον να ασκήσει τέτοια δύναμη μόνο με το πάνω μέρος του σώματος του. Από την άλλη όμως η γροθιά ενός μποξέρ μπορεί να παράγει μέχρι και 5.000 Ν δύναμης - σχεδόν διπλάσια - χάρη σε ένα μικρό πράγμα που ονομάζεται επιτάχυνση. Έτσι, παρόλο που είναι αδύνατον για το Βουνό να σπάσει το κρανίο θα μπορούσε να τον χτυπήσει τόσο σκληρά ώστε να εκραγεί.

7) Περίπτωση Χόντορ. Παρά το εξαιρετικά περιορισμένο λεξιλόγιο του ο Χόντορ είναι ικανός να εκφράσει συναισθήματα και να ανταποκριθεί σε οδηγίες. Στην ιατρική αυτό λέγεται εκφραστική αφασία, μια κατάσταση που προκαλείται από εγκεφαλική βλάβη στον πρόσθιο χώρο - υπεύθυνος για την ομιλία. Η περιοχή ονομάζεται broca από τον Γάλλο νευροχειρουργό Paul Broca που ανακάλυψε τις συνέπειες των ζημιών στην συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου. Το 1861 ο Broca συνάντησε έναν ασθενή με σχεδόν ίδια συμπτώματα όπως ο Χόντορ, έναν 51 ετών άνδρα με το όνομα Ταν επειδή ήταν η μόνη λέξη που μπορούσε να πει. Μετά το θάνατο του Ταν ο Broca ανακάλυψε τη ζημιά στον κάτω μετωπιαίο έλικα υπεύθυνο για την κατάσταση του. Η εκφραστική αφασία μπορεί να προκληθεί από εγκεφαλικό επεισόδιο, υποσιτισμό και τραύμα στο κεφάλι. Δεδομένου του μεγέθους του Χόντορ αποκλείουμε τη δεύτερη επιλογή αλλά μια ουλή στην πλευρά του κεφαλιού του εξηγεί την ύπαρξη τραύματος.

8) Οι White Walkers είναι σίγουρα προϊόν μαγείας αλλά υπάρχουν μερικά παραδείγματα ζώων που επιβιώνουν παγωμένα κλείνοντας τη μεταβολική διαδικασία και κάποια που μένουν μεταβολικά ενεργά σε μηδενικές θερμοκρασίες διατηρώντας υψηλά επίπεδα αλατιού στους ιστούς τους. Έτσι εκτός κι αν είναι μια αρκετά «αλμυρή» φυλή οι Walkers είναι μαγικοί. Θα επιβιώσουν όμως στο ζεστό κλίμα αν φτάσουν στην πρωτεύουσα; Ο μετασχηματισμός της γης (Terraforming) είναι υποθετική διαδικασία μετατροπής ενός εχθρικού περιβάλλοντος σε βιώσιμο. Στο σύμπαν μας για παράδειγμα πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί μια μέρα να μετατρέψουν τον Άρη με θέρμανση της ατμόσφαιρας και λιώσιμο των πάγων δημιουργώντας έτσι τη Γη 2. Αντί να χρησιμοποιούν τόνους αντηλιακού οι walkers απλά θα μπορούσαν να φέρουν τον πάγο μαζί τους, δημιουργώντας με μαγεία χειμώνα σε κάθε περιοχή που επισκέπτονται... ή κατακτούν.

9) Η αιμομιξίας. Ο λόγος που βρίσκουμε την ιδέα της αιμομιξίας αποκρουστική έχει να κάνει με τον γενετικό μας κώδικα που θέλει να κάνουμε μωρά τα οποία θα εμπλουτίσουν τη γονιδιακή δεξαμενή, διότι μια ποικίλη γονιδιακή πισίνα ισούται με πιο υγιή πληθυσμό. Ο καθένας έχει δύο αντίγραφα κάθε γονιδίου στο DNA του, ένα από κάθε γονέα τα οποία διασφαλίζουν ότι εάν ένα από αυτά είναι ελαττωματικό υπάρχει ένα αντίγραφο ασφαλείας. Δύο άνθρωποι με πολύ παρόμοια γονίδια (αδέλφια για παράδειγμα) έχουν μεγάλη πιθανότητα να φέρουν και οι δύο ελαττωματικά, αυξάνοντας την πιθανότητα «αποτυχίας» στους απογόνους. Η αχαλίνωτη αιμομιξία των Ταργκάρυεν παρήγε τους τρελούς βασιλιάδες. Ο Τύριον ο οποίος είναι προϊόν από πρώτα ξαδέρφια ενδεχομένως οφείλει εκεί τον νανισμό του. Ιστορικά μιλώντας η βασιλεία της Ευρώπης είναι γνωστή για τις αιμομιξίες μεταξύ πρώτου/δευτέρου βαθμού συγγένειας με πιο δραματικό παράδειγμα την περίπτωση Καρόλου Β 'της Ισπανίας ο οποίος ήταν τόσο ψυχικά όσο και σωματικά ανάπηρος, δεν μπορούσε να μασήσει, μπορούσε μόλις να μιλήσει ή να φροντίσει τον εαυτό του και ήταν εντελώς άγονος.

10) Οι εποχές στο GoT. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά των Επτά Βασιλείων είναι η άγρια μεταβλητότητα των εποχών. Καλοκαίρια και χειμώνες ποικίλουν και η πρόβλεψη του κύκλου είναι απροσδιόριστη. Μπορεί αυτό να εξηγηθεί επιστημονικά; Υπάρχει ένας θρύλος από την Qarth για την ύπαρξη δύο φεγγαριών στον ουρανό πάνω από Γουέστερος και Έσσος, που το ένα πήγε πολύ κοντά στον ήλιο και έσπασε βγάζοντας από μέσα δράκους. Εκτός από το κομμάτι με τους δράκους η έλλειψη ενός φεγγαριού αιτιολογεί τα περίεργα πράγματα στην τροχιά του πλανήτη. Ένα φεγγάρι σταθεροποιεί την αξονική κλίση (που προκαλεί τις εποχές) έτσι η ξαφνική απουσία θέτει ταλάντωση ίσως προκαλώντας εξωφρενικά απρόβλεπτες εποχές καθώς και μεγάλες περιόδους φωτός και σκότους. Ένα ακόμη που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις αλλαγές είναι οι κύκλοι του Μιλάνκοβιτς. Πρόκειται για μια σειρά πολύπλοκων αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκύπτουν από μεταβολές στην τροχιά του πλανήτη και προκαλούν εποχές παγετώνων και περιόδους θέρμανσης. Παρόλο που αυτά λαμβάνουν χώρα εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Γη ίσως να είναι πολύ πιο γρήγορα στο Γουέστερος.


πηγή
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.