Μπήκαμε στα άδυτα του Game of Thrones!


Ήδη από την είσοδο φαινόταν το ακριβές αντίγραφο του διάσημου θρόνου σε φυσικό μέγεθος.

Φυσικά και έπρεπε να καταθέσεις τις απαραίτητες διατυπώσεις για να αποκτήσεις την κάρτα πρόσβασης, η οποία άνοιγε μόνο συγκεκριμένες πόρτες... Καθώς προχωρούσες στα ενδότερα παρατηρούσες τις κάμερες που απλώνονται στο χώρο. Στο data center, προσβάσιμο μόνο παρουσία τεχνικού διευθυντή, τα συστήματα ασφαλείας και παρακολούθησης ήταν πιο ενισχυμένα. Εκεί υπάρχει άλλωστε ο ένας και μοναδικός server - απαραιτήτως διπλοκλειδωμένος- που λίγες μέρες πριν τις 24 Απριλίου θα υποδεχτεί το πρώτο επεισόδιο του 6ου κύκλου του «Game of Thrones», που περιμένουν εναγωνίως να παρακολουθήσουν περισσότερα από 8 εκατομμύρια ζευγάρια μάτια....

Το ότι το «Game of Thrones», η περιβόητη σειρά του George RR Martin έχει κατακτήσει τους τηλεθεατές ανά τον κόσμο είναι γνωστό. Εκείνο ίσως που δεν γνωρίζουμε είναι πως, όταν τα νούμερα μιας σειράς από την τηλεθέαση μέχρι το κόστος του επεισοδίου, είναι τέτοιου βεληνεκούς, η διαδικασία μεταφοράς της στην Ελλάδα καθώς και η προβολή της χρίζεται «υψίστης ασφαλείας».

Ήδη από πέρυσι η δημοφιλής σειρά της HBO προβάλλεται στην Ελλάδα ταυτόχρονα με την Αμερική από τα Novacinema. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις προϋποθέσεις ασφαλείας που απαιτούνται για να παιχτεί το πρώτο επεισόδιο, κόστους 10 εκατ. ευρώ στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Το Insider.gr επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις για να ανακαλύψει τις λεπτομέρειες που βρίσκονται πίσω από το Παιχνίδι του Θρόνου.

 «Η διαδικασία έχει ως εξής: Πρέπει να μας φέρουν το υλικό για να το δούμε και να το υποτιτλίσουμε. Στη συνέχεια πρέπει να συγχρονίσουμε τους υπότιτλους, κι αφού περάσει κι από έλεγχο ποιότητας να είναι έτοιμο να προβληθεί. Για το λόγο αυτό το επεισόδιο τοποθετείται από την HBO στο δικό μας εξοπλισμό, με διπλούς κωδικούς ασφαλείας κι από εκείνους κι από εμάς. Επιπλέον ασφάλεια παρέχει και το αποτύπωμα που έχει επάνω ώστε να μπορείς να δεις σε περίπτωση παραβίασης τι ακριβώς έγινε και πότε» αναφέρει ο κ. Κώστας Μωραΐτης τεχνικός διευθυντής του Ομίλου.

«Μια εβδομάδα πριν την προβολή της σειράς παραλαμβάνουμε ένα χαμηλής ανάλυσης βίντεο ενός και μόνο επεισοδίου, υδατογραφημένο, που συνοδεύεται από ένα script, ένα γραπτό κείμενο με τους υπότιτλους, τα οποία θα επεξεργαστεί ο υποτιτλιστής» μας ενημερώνει ο κ. Μωραΐτης.

Θυμίζουμε ότι μπορεί η βασική γλώσσα του Game of Thrones να είναι τα Αγγλικά, στη σειρά όμως ακούγονται και φράσεις όπως το «Valar Morghulis», δηλαδή «όλοι οι άντρες πρέπει να πεθάνουν», οι οποίες ανήκουν σε δύο επινοημένες γλώσσες, της Βαλύρια και των Ντοθράκι. Οι γλώσσες αυτές δημιουργήθηκαν από ειδικούς γλωσσολόγους αποκλειστικά για την σειρά.

Ένας προϊστάμενος, ο οποίος είναι ο μόνος που έχει τον κωδικό του low resolution, ξεκλειδώνει το βίντεο και το μεταφέρει στα συστήματα ενός ειδικού δωματίου. Εκεί πηγαίνει ο υποτιτλιστής, ο οποίος βλέπει το επεισόδιο και μεταφράζει τους υπότιτλους.


Το δωμάτιο αυτό παρακολουθείται από κάμερες. Επιπλέον απαγορεύεται στον οποιονδήποτε να μπει με κινητό τηλέφωνο ή άλλο υλικό που να δίνει την δυνατότητα εγγραφής. Φυσικά οι operators, όσοι χειρίζονται την υπόθεση Game of Thrones, έχουν όλοι υπογράψει ειδικά σύμφωνα εμπιστευτικότητας.

Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία, το υλικό με το αρχείο των υποτίτλων κλειδώνεται εκ νέου στα συστήματα της εταιρείας» συμπληρώνει καθώς κατευθυνόμαστε προς το μυστικό δωμάτιο ο κ. Μωραΐτης. Η προσπάθειά του να μπει σε αυτό για να μας το δείξει αποβαίνει άκαρπη. Ακόμα και η δική του κάρτα του δεν μπορεί να ανοίξει το δωμάτιο...

«Συνήθως 48 ή 24 ώρες πριν, η HBO αφήνει σε ένα κλειδωμένο folder το αρχείο που περιλαμβάνει το υψηλής ανάλυσης βίντεο που θα προβληθεί στον αέρα. Το file είναι και πάλι κλειδωμένο κι από εκείνους κι από εμάς. Ο προϊστάμενος που έχει τον έναν και μοναδικό κωδικό, ξεκλειδώνει το file και το μεταφέρει στο δεύτερο υψίστης ασφαλείας ειδικό δωμάτιο για να ελεγχθεί η ποιότητα.


Σε αυτό μπαίνει ο τεχνικός για να ελέγξει το επεισόδιο και να συγχρονίσει τους υπότιτλους. Αυτός είναι ο ένας και μοναδικός κάτοικος της χώρας μας που θα γνωρίζει την τύχη του John Snow δύο μέρες νωρίτερα από όλο τον κόσμο. Μόλις τελειώσει την επεξεργασία το ξανακλειδώνει μέχρι και την ημέρα της προβολής» τονίζει ο κ. Μωραΐτης σημειώνοντας πως και αυτό το δωμάτιο παρακολουθείται. «Το αρχείο ξανανοίγει μονάχα λίγο πριν την προβολή του για να παίξει ταυτόχρονα και συγχρονισμένα με την Αμερική μέσω GPS clock».


  Η ασφάλεια και η μυστικότητα είναι εντυπωσιακή αλλά και αναμενόμενη αφού εκτός από τις ρήτρες που υπάρχουν σε περίπτωση διαρροών το βασικό είναι να διασφαλιστεί η άρτια συνεργασία. Όπως μας ενημερώνουν οι υπεύθυνοι, το κυριότερο κριτήριο για την πολυπόθητη συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό ήταν η σωστή υλικοτεχνική υποδομή καθώς και η έλλειψη πειρατείας στην πλατφόρμα της Nova. Έκτοτε ο κόσμος αγκάλιασε την υπηρεσία και ουκ ολίγοι έμειναν άγρυπνοι την περυσινή χρονιά για να παρακολουθήσουν την περίφημη Μάχη των Βασιλείων. Βέβαια αφού προβληθεί το επεισόδιο, προστίθεται και στις on demand υπηρεσίες της Nova ώστε ο καθένας να μπορεί να το παρακολουθήσει από το επόμενο πρωί. Πέραν της ασφάλειας όμως, ακόμα και η προετοιμασία για την επίτευξη του project «ταυτόχρονη μετάδοση» ήταν εντυπωσιακή, όπως μας πληροφορούν οι υπεύθυνοι. Οι εκπρόσωποι της HBO με εκείνους της Nova διοργάνωσαν ένα διήμερο workshop ώστε να εκπαιδευτούν οι τεχνικοί και να οριστούν οι διαδικασίες».


Την ώρα που η περιπλάνησή μας στους διαδρόμους έφτανε στο τέλος της, οι αρμόδιοι μας βοήθησαν να κάνουμε μια αποτίμηση των μεγεθών του προηγούμενου κύκλου του Game of Thrones σαν επισφράγισμα της επιτυχίας του.

- Για τα δέκα επεισόδια, χρειάστηκαν γυρίσματα 240 ημερών (δηλαδή 8 μήνες, μαζί με τα Σαββατοκύριακα).Στον δεύτερο κύκλο είχαν χρειαστεί 106 ημέρες γυρισμάτων.

- Για μία μόνο, από τις πιο περίπλοκες και φιλόδοξες σκηνές της σεζόν στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, χρειάστηκαν γυρίσματα για πάνω από 3 εβδομάδες!

- Τα γυρίσματα του τελευταίου κύκλου του Game of Thrones έγιναν σε πέντε διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων Ισπανία, Κροατία, Ιρλανδία και χρειάστηκαν 151 διαφορετικά πλατό και τοποθεσίες

- Στην 5η σεζόν το καστ του Game of Thrones αριθμεί 166 μέλη. Όσο για τους κομπάρσους; Αυτοί ξεπερνούν τους 5.000!

- Τα συνεργεία αριθμούν πάνω από 1000 τεχνικούς και άλλους εργαζόμενους.

- Το Game of Thrones μεταδίδεται πλέον σε 193 χώρες σε όλο τον κόσμο. Μία από αυτές είναι και η Ελλάδα, από τα κανάλια Novacinema που προβάλλουν τη σειρά σε ταυτόχρονη μετάδοση με την Αμερική (Ξημερώματα Δευτέρας στις 04.00).

- Το κόστος ενός επεισοδίου της σειράς τον πρώτο χρόνο έφτανε στα 6 εκατ. δολάρια. Όμως, με τα χρόνια και την τεράστια επιτυχία της σειράς, το κόστος ανέβηκε πολύ ακόμα. Πλέον ανέρψεται στα 8 με 10 εκατ. δολάρια.

- Μόνο οι περούκες του Game of Thrones κοστίζουν 7 χιλιάδες δολάρια η μία, για να δημιουργηθούν!


Αν σκεφτεί κανείς πως τον προηγούμενο κύκλο παρακολούθησαν 8 εκατομμύρια τηλεθεατές μόνο στην Αμερική και μέσα σε οκτώ ώρες από την προβολή του στο ΗΒΟ πραγματοποιήθηκαν 1.5 εκατομμύρια παράνομα κατεβάσματα, παρόλο που είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο, σε αυτόν που η εξέλιξη της ιστορίας παραμένει μυστήριο και οι φήμες φουντώνουν μέρα τη μέρα, τα νούμερα αναμένεται να εκτιναχθούν. Όσο για το τι κάνει την συγκεκριμένη σειρά τόσο επιτυχημένη, οι απαντήσεις ποικίλλουν. Είναι σίγουρα μια τεράστια παραγωγή, το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της οποίας αποτυπώνεται στην οθόνη. Οι ερμηνίες είναι αξιέπαινες, τα παιχνίδια εξουσίας δελεαστικά, και φυσικά η μάχη για τον θρόνο αγωνιώδης.

Σε τελική ανάλυση όμως δεν θα περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο από έναν δημιουργό σαν τον George RR Martin, o οποίος όταν τον ρωτούσαν κατ' εξακολούθηση πότε θα είναι έτοιμο το νέο βιβλίο είχε απαντήσει: «Κάθε φορά που θα με ρωτάτε πότε θα είναι έτοιμο το βιβλίο μου, θα σκοτώνω κι έναν Stark»...

by Νίκη Παπάζογλου
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.