Dorne

To Dorne είναι μια μεγάλη χερσόνησος και αποτελεί το νοτιότερο τμήμα του Westeros και ένα από τα Επτά Βασίλεια.





Πρωτεύουσα του είναι το Sunspear και ο κυβερνών οίκος είναι οι Martell. Οι άρχοντες εκεί αποκαλούνται Πρίγκιπες και Πριγκίπισσες σύμφωνα με την Rhoynish καταγωγή τους.




Το Dorne αποτελεί τη θερμότερη περιοχή του Westeros. Eίναι βραχώδης, ορεινή, άγονη και ξηρή, διαθέτοντας τη μόνη έρημο στην ήπειρο. Συνορεύει με τη Θάλασσα του Dorne προς το βορρά, τα νησιά Stepstones προς τα ανατολικά και τη Summer Sea στο νότο. Ανάμεσα τους εκτείνεται μια οροσειρά γνωστή ως Κόκκινα Βουνά που χωρίζει το Dorne από τα Stormlands προς τα βόρεια και το Reach στα βορειοδυτικά και δυτικά. Υπάρχουν δύο μεγάλα περάσματα: το Boneway και το πέρασμα του Πρίγκιπα που περνούν από τα Κόκκινα βουνά στα Dornish Marches των Stormlands. Το πέρασμα του Πρίγκιπα οδηγεί στο Νightsong ενώ το Boneway οδηγεί στο Summerhall. Το Sunspear και οι Water Gardens βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Dorne.



Τα ποτάμια στο Dorne ποτίζουν μερικές εύφορες περιοχές κι ακόμη κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου καλοκαιριού υπάρχει αρκετή βροχή και άλλες προμήθειες νερού για να κρατήσουν τη χώρα κατοικήσιμη. Το χερσαίο νερό είναι σχεδόν το ίδιο πολύτιμο με το χρυσάφι και τα πηγάδια φυλάσσονται. Το μεγάλο ποτάμι είναι το Greenblood στο νοτιοανατολικό Dorne το οποίο σχηματίζεται από τη Vaith και το Scourge κοντά στο Godsgrace. Το εμπορικό λιμάνι λέγεται Planky Town και βρίσκεται στις εκβολές του Greenblood κατά μήκος της Summer Sea. Το Brimstone στο νότιο Dorne διέρχεται από τον Hellholt στη Summer Sea. To Torentine έχει την πηγή του στα Κόκκινα Βουνά στο δυτικό Dorne και τελειώνει στο Starfall κατά μήκος της Summer Sea. Το Wyl διασχίζει το Boneway στο βόρειο Dorne προς τη θάλασσα του Dorne. Υπάρχει και ένα άλλο ποτάμι στο βόρειο Dorne που ρέει κοντά στο Yronwood προς τη θάλασσα του Dorne αλλά το όνομά του δεν είναι ακόμη γνωστό. Η νότια ακτή έχει περίπου χίλια εννιακόσια χιλιόμετρα μήκος. Είναι γεμάτη με βράχια, δίνες και κρυμμένα ξέρες με λίγα ασφαλή μέρη για άραγμα πλοίων.



Το Dorne είναι η λιγότερο πυκνοκατοικημένη περιοχή από τα Επτά Βασίλεια. Οι άνθρωποι του διαφέρουν πολιτισμικά από άλλους κατοίκους του Westeros λόγω της ιστορικής μαζικής μετανάστευση των Rhoynish και την σχετική απομόνωσή τους. Έχουν υιοθετήσει πολλά έθιμα πάνω από αυτά των Πρώτων Ανθρώπων και των Άνταλς. Έχουν τη φήμη αιματοχυσιών και σεξουαλικής ακολασίας και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με καχυποψία και αντιπαλότητα από τους γειτόνους τους στα Dornish Marches. Τα νόθα παιδιά έχουν το επίθετο Sand.



Το Dorne προσφέρει πολλά εξωτικά προϊόντα που είναι ασυνήθιστα στο υπόλοιπο Westeros ιδίως εσπεριδοειδή και τα δικά τους ιδιαίτερα κρασιά. Λεμόνια, ελιές και ρόδια προέρχονται κυρίως από το Dorne. Πολλά από τα φυτά καλλιεργούνται με τη βοήθεια καναλιών που φέρνουν το νερό από ρυάκια και ποτάμια. Επίσης η περιοχή είναι γνωστή για τα sand steed, τα άλογα της άμμου, ένα είδος αδύνατων αλλά ταχύτατων αλόγων που μπορούν να τρέξουν ακούραστα για περίπου δύο ημέρες.



Τα πλοία από τις Ελεύθερες Πόλεις και από το Βολάντις εμπορεύονται στο λιμάνι της πόλης Planky η οποία βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Greenblood, επιτρέποντας τη μεταφορά των εμπορευμάτων σε όλη τη γη. Καραβάνια αναλαμβάνουν τον εφοδιασμό στο Sunspear πριν από τη διέλευση στις βαθιές αμμώδεις περιοχές για να φτάσουν στο πέρασμα του Πρίγκιπα.



Οι Πρώτοι Άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στο Westeros διασχίζοντας τη γήινη γέφυρα κατά μήκος της Στενής Θάλασσας που ονομάζεται Arm of Dorne. Κατά τη διάρκεια του μεγάλου πολέμου των Παιδιών του Δάσους με τους Πρώτους Ανθρώπους τα Παιδιά έσπασαν το Arm σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την έλευση τους.



Χίλια χρόνια πριν το Dorne ήταν ένας συνασπισμός Άνταλ κρατών και μικροαστικών βασιλείων χωρίς κάποιον ισχυρό κυβερνήτη που θα έπαιρνε τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής, μέχρι που η μετανάστευση των Rhoynar τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Με επικεφαλή τη θρυλική βασίλισσα πολεμίστρια Nymeria και τον 10.000 πλοίων στόλο της προσέγγισαν το Dorne και έκαναν συμμαχία με τον Άρχοντα Mors Martell του Sunspear. Με την υποστήριξη του κατέκτησε όλη τη χερσόνησο κι ενώθηκαν με γάμο δημιουργώντας τον Οίκο Nymeros Martell ως κυβερνήτη της περιοχής. Ενώ οι μονάρχες από το υπόλοιπο Westeros χρησιμοποιούσαν τον τίτλο «βασιλιάς» οι νέοι κυβερνήτες του Dorne χρησιμοποίησαν τον τίτλο «πρίγκιπας». Ο δεύτερος πιο ισχυρός Οίκος του Dorne είναι ο Yronwood και ο επικεφαλής του εξακολουθεί να κατέχει τον τίτλο «The Bloodroyal», αναγνωρίζοντας τους Υronwood ως βασιλείς πριν από τη νίκη των Martell.



Οι Rhoynar έφεραν τους δικούς τους θεούς αλλά έχουν εξαφανιστεί υπέρ της Πίστεως των Επτά. Παρ' όλα αυτά πολλά έθιμα συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικής διαδοχής ανεξάρτητα από το φύλο έχουν απορροφηθεί από την κοινωνία του Dorne. Απόγονοι των Rhoynar που δεν αφομοιώθηκαν είναι γνωστοί ως Ορφανά του Greenblood.



Το Dorne έχει βίαιη ιστορία ιδιαίτερα με τα σπίτια των Κόκκινων Βουνών που ζούσαν από επιδρομές κατά μήκος των συνόρων στα Dornish Marches αντιμαχόμενοι ασταμάτητα μεταξύ τους. Το Dorne, το Reach και τα Stormlands πολέμησαν αναρίθμητες επιθέσεις στα σύνορα τους και αμέτρητες επιδρομές στα βουνά ακόμη και σε καιρούς ειρήνης, οδηγώντας τους σε μεγάλη εχθρότητα μεταξύ τους.



Επτά αιώνες μετά την εισβολή των Rhoynar ο Aegon ο Κατακτητής εισέβαλε στο Westeros και στον πόλεμο του υπέταξε όλους τους Andal βασιλείς έναν προς έναν εκτός από του Dorne το οποίο αντιστάθηκε με επιτυχία. Ενώ άλλοι βασιλιάδες και άρχοντες πολεμούσαν σε ανοιχτά πεδία ή συγκεντρωμένοι σε κάστρα το Dorne αρνήθηκε να δώσει ανοιχτή μάχη και να επιτρέψει στον Aegon να χρησιμοποιήσει τους δράκους του. Έστηναν, εντυπωσιακά γρήγορα, ενέδρες και επιδρομές και στη συνέχεια ξανακρύβονταν πίσω είτε στις ερήμους είτε μέσω των ορεινών διαβάσεων όπου ακόμη και οι δράκοι δεν μπορούσαν να τους βρουν. Με τον καιρό ο Aegon αποτραβήχτηκε από το Dorne.



Το 110AC το Dorne ενώθηκε με την Τριαρχία σε πόλεμο ενάντια στον Πρίγκιπα Daemon Targaryen για τον έλεγχο των Stepstones.

Ενάμιση αιώνα μετά την Κατάκτηση ο βασιλιάς Daeron I Targaryen - ο Νεαρός Δράκος - κατάφερε να κάνει αυτό που απέτυχαν οι πρόγονοι του και να υποτάξει το Βασίλειο. Το Dorne εξεγέρθηκε σχεδόν αμέσως. Στην προκύπτουσα σύγκρουση σαράντα χιλιάδες στρατιώτες έδωσαν τη ζωή τους αναγκάζοντας τους Targaryens να φύγουν από το Dorne.



Μετά το θάνατο του Daeron, ο αδελφός του και διάδοχος Baelor the Blessed σύναψε ειρήνη με το Dorne παντρεύοντας τον ξάδελφο του Daeron με την Myriah Martell. Όταν κυβέρνησε ως πρίγκιπας Daeron II έκανε μια ακόμη συμφωνία γάμου προσφέροντας τη μικρότερη αδελφή του Daenerys στον Πρίγκιπα Maron Martell συνενώνοντας τελικά το Dorne με τα υπόλοιπα βασίλεια διαμέσου μιας ειρηνικής συμμαχίας. Πριν την ένταξη του επίσημα, το Dorne πολέμησε στο πλευρό των δυνάμεων του Daeron (που οδήγησε ο κατά ήμισυ Martell γιος του Baelor Breakspear) βοηθώντας τον να καταστείλει την εξέγερση Blackfyre. Ακόμα κι αν δεν είναι πλέον ανεξάρτητοι και οφείλουν πίστη στο Σιδερένιο Θρόνο οι Martell εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον τίτλο του Πρίγκιπα σε αντίθεση με τους ομολόγους τους στο υπόλοιπο Westeros.



Το Dorne υποστήριζε τους Targaryens κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Σφετεριστή καθώς η Elia Martell ήταν παντρεμένη με τον διάδοχο του θρόνου Rhaegar Targaryen. Ο Lewyn Martell διέταξε δέκα χιλιάδες Dornishmen στη Μάχη της Τρίαινας στην οποία σκοτώθηκε ο ίδιος και ο Rhaegar. Μετά την άρση της πολιορκίας του Stroms End o Eddard Stark αγωνίστηκε με τρία μέλη της Βασιλικής Φρουράς στον Πύργο της Χαράς στο βόρειο Dorne. 

Το Dorne ήταν εξαγριωμένο με τη δολοφονία της Elia και των παιδιών της στην Άλωση του Kings Landing αλλά ο Jon Arryn, το Χέρι του νέου βασιλιά Robert Baratheon, κατάφερε να συνάψει ειρήνη με τον τωρινό Πρίγκιπα Doran Martell.



Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.