Doran Martell

O Doran Nymeros Martell είναι ο επικεφαλής του Οίκου Martell, Πρίγκιπας του Dorne και Άρχοντας του Sunspear. Είναι ένας προσεκτικός και σκεπτόμενος άνθρωπος.







Ταλαιπωρείται από μια άσχημη περίπτωση ουρικής αρθρίτιδας (γνωστή επίσης ως ποδάγρα) η οποία τον δυσκολεύει στο περπάτημα. Προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερος στον πόλεμο των Πέντε Βασιλέων αλλά έδειξε την επιθυμία του στην εκδίκηση για την δολοφονία της αδερφής του Elia. Εμφανίζεται σπάνια δημοσίως λόγω της ασθένειας του καθώς δεν θέλει να φαίνεται αδύναμος στους εχθρούς του.

Ο Doran γεννήθηκε το 248 AC. Τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας του δεν αναφέρονται στα βιβλία. Ήταν ο πρώτος γιος και κληρονόμος της μητέρας του. Η μητέρα του είχε αρκετές αποβολές και γέννησε συνολικά πέντε φορές. Λόγω των πρόωρων θανάτων των Olyvar και Mors, τις πολλαπλές αποβολές της μητέρα του και τη διαφορά ηλικίας με τα επιζών αδέλφια του, ο Doran μεγάλωσε μόνος του. Υπηρέτησε ως ακόλουθος στη Salt Shore, έδρα του Οίκου Gargalen, στη νότια ακτή κατά μήκος της Summer Sea.

Γνώρισε τη σύζυγό του Mellario του Norvos ενώ ταξίδευε στις Ελεύθερες Πόλεις και παντρεύτηκαν από έρωτα. Κατά τη διάρκεια του αρραβώνα τους τα αδέλφια του Elia και Oberyn ταξίδεψαν νότια σε μια προσπάθεια να βρουν κατάλληλους συζύγους ενώ ο Doran έμεινε πίσω ως καστελάνος του Sunspear. Παρά το γεγονός ότι η Mellario είναι υψηλής καταγωγής, πράγμα αρκετό για να γίνει σύζυγός του, οι περισσότεροι γάμοι μεταξύ των ευγενών στο Westeros είναι πολιτικές συμφωνίες και ένας γάμος από έρωτα θεωρούνταν πολύ ασυνήθιστο. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά.


Αν και παντρεύτηκαν από αγάπη ο γάμος δεν ήταν ευτυχισμένος. Η Mellario δεν μπορούσε να συνηθίσει τα έθιμα του Dorne. Λίγο μετά τη γέννηση του Trystane ο Quentyn στάλθηκε για να τον αναθρέψει ο άρχοντας Anders Yronwood. Αυτό έγινε για να κάνει ειρήνη με τους Yronwoods μετά το θάνατο του Edgar Yronwood σε μονομαχία με τον Oberyn. Η Mellario δεν ενέκρινε την κίνηση και έφυγε στο Norvos.

Στα πενήντα του ο Doran χτυπήθηκε από ουρική αρθρίτιδα χάνοντας σε μεγάλο μέρος την ικανότητά του να περπατήσει και έτσι συνήθως περιορίζεται σε αναπηρική καρέκλα. Ξοδεύει πολύ χρόνο στους Water Gardens τη θερινή κατοικία των Martell, βλέποντας τα παιδιά που παίζουν. Αποφεύγει τον απλό λαό και τον βλέπουν μόνο οι πιστοί αυλικοί του και σύμβουλοι του ώστε να κρύψει την αδυναμία του από τους εχθρούς.

Η μητέρα του Doran πέθανε κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά την εξέγερση του Robert και ο Doran την διαδέχτηκε. Οι Martells είχε δεσμούς με τους Targaryens και τους υποστήριξαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.


Λόγω της δολοφονίας της Elia ο Oberyn ήθελε να συσπειρώσει το Dorne και να στηρίξει τον Viserys για το Θρόνο, αλλά ο Doran αποφάσισε αλλιώς και διαπραγματεύτηκε ειρήνη με τον Jon Arryn.

Στα βιβλία ο Doran αρνείται αρχικά να συμμαχήσει με τον Joffrey και σκέφτεται να υποστηρίξει τον Renly Baratheon. Ο Tyrion όμως καταφέρνει μια συμμαχία στέλνοντας την Myrcella Baratheon στο Dorne και αρραβωνιάζοντας την με τον γιο του Trystane Martell, προσφέροντας δικαιοσύνη για τη δολοφονία της αδελφής του Elia και δίνοντάς του μια θέση στο Μικρό Συμβούλιο του βασιλιά. Όταν η Myrcella φτάνει στο Dorne ο Doran έστειλε τα στρατεύματά του στα υψηλά περάσματα προκαλώντας ανησυχία στους Άρχοντες των Stormlands, γύρω από το Dornish Marches. Μη μπορώντας να παρευρεθεί στο King's Landing ο Doran στέλνει τον αδερφό του Oberyn για να πάρει τη θέση του στο συμβούλιο και δικαιοσύνη.


Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.