H πειρατεία στο GoT : Βοηθάει ή βλάπτει;

4.28 εκατ. Αυτές είναι οι φορές που κατέβηκαν κατά μέσο όρο τα επεισόδια του Game of Thrones το περασμένο έτος. Για να σας δώσω κάποια προοπτική, αυτό είναι το ισοδύναμο του κάθε ατόμου στην Ισλανδία, στις Μπαχάμες, το Λουξεμβούργο, τη Λιθουανία, τη Γρενάδα, το Τουβαλού, το Ναουρού και το Βατικανό. 






Ενώ η μάζα της πειρατείας στην σειρά είναι δύσκολο να αγνοηθεί, είναι αμφιλεγόμενο αν στην πραγματικότητα βοηθά ή βλάπτει την ίδια τη σειρά. Πολλοί διεθνείς θεατές για παράδειγμα, μπορούν να βλέπουν νόμιμα τη σειρά και η πειρατεία επεκτείνει και ενισχύει τη βάση των φαν, κάτι που μπορεί να μετατραπεί σε περαιτέρω έσοδα από διαφήμιση/προώθηση και πωλήσεων DVD. Το ίδιο ισχύει και για τους θεατές που δεν έχουν πρόσβαση στο HBO, ακόμη και εντός των ΗΠΑ. Έτσι, η πειρατεία είναι καλή, κακή ή κα΄που στο ενδιάμεσο;

Κακή

Τα μειονεκτήματα της πειρατείας στην σειρά είναι προφανείς. Λιγότερα άτομα θα πληρώνουν, λιγότερα χρήματα παίρνει πίσω η σειρά. Ο συν-δημιουργός Jack Tapper, για παράδειγμα, έχει μιλήσει με λαχτάρα για τα ειδικά εφέ που θα μπορούσε να δημιουργήσει, εάν οι downloaders έδινα μόλις 99 σεντς.

Ο ηθοποιός Nikolaj Coster-Waldeau, ο οποίος παίζει τον Jaime Lannister, εξέφρασε παρόμοια συναισθήματα σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο BBC, αναφέροντας, «Στο τέλος της ημέρας είναι κλοπή. Ξέρω ότι δεν αισθάνονται έτσι, αλλά είναι και δεν είναι σωστό».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αυστραλία, η χώρα που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους παράνομης «τηλεφόρτωσης» συμφώνησε, χαρακτηρίζοντάς το ως «επικό και ύπουλο, όπως το δράμα».


Καλή

Ενώ το παράνομο downloading έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει λιγότερο δημοφιλείς σειρές, το HBO κάνει ήδη αρκετά υγιή κέρδη από τη σειρά και την παράνομη μεταφόρτωση και φαίνεται να δημιουργείται περαιτέρω προώθηση. Ο σκηνοθέτης της σειράς David Pretarca, έχει εξισώσει την πειρατεία με τη δημιουργία «πολιτιστικής βαβούρας». Η Rose Leslie, που υποδύεται την Ygritte, το έχει αποκαλέσει «φιλοφρόνηση» και ο παραγωγός Michael Lombardo έχει κάνει παρόμοια σχόλια.

Είναι πιθανό ότι οι παράνομες λήψεις θα μειωθούν αισθητά αν το HBO πρόσθετε μια ψηφιακή υπηρεσία streaming, καθώς πολλοί από τους «πειρατές» βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ. Είναι επίσης πιθανό ότι πολλοί χρήστες ιστοσελίδων θα εκτιμήσουν την ψηφιακή ασφάλεια που έρχεται με ένα επίσημο site.

Ωστόσο, αν και η υπηρεσία έχει συχνά υπαινιχθεί, το HBO έχει αργήσει να την αναλάβει και να την ολοκληρώσει. Θα έπρεπε να μειώσουν τις τιμές τους για να ανταγωνιστούν με άλλες υπηρεσίες συνεχούς ροής, μια κίνηση που θα μπορούσε να διακόψει την εγγραφή των καλωδιακών χρηστών τους.

Έτσι, η πειρατεία βοηθά ή βλάπτει το GoT;

Η απάντηση, όπως φαίνεται, είναι μικτή, αν και μας λέει πολλά για τα είδη των θεμάτων που είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν οι δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, καθώς όλο και περισσότεροι θεατές κινούνται σε απευθείας σύνδεση και διεθνή ακροατήρια αναμένουν ταχύτερη ανάκαμψη.


Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.