Varys: ποιόν υπηρετεί στ’ αλήθεια;

Ο Varys, γνωστός και ως "Αράχνη" ή "Ευνούχος", είναι ένας πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρας, λόγω του τρόπου που παίζει στο παιχνίδι του θρόνου. Και είναι ένας από τους πραγματικά σημαντικούς! Έχει την θέση του στο Μικρό Συμβούλιο στο Kings Landing ως ο Άρχοντας των Ψιθύρων και αναφέρεται ως Άρχοντας μόνο από ευγένεια, αφού δεν κατέχει εδάφη ή τίτλους.

Παίζεται έξοχα από τον Conleth Hill και είναι γνωστός για την ικανότητά του να συλλέγει πληροφορίες για κάθε θέμα στο Westeros, χρησιμοποιώντας στρατό κατασκόπων, γνωστοί ως «πουλάκια». Αυτή η ικανότητα του τον τοποθετεί σε θέση ισχύος. Μπορεί να χειραγωγήσει το "παιχνίδι" για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ή όποιου υπηρετεί. Το πραγματικό ερώτημα πρόφερε στην 1η σεζόν ο Ned Stark, όταν ήταν φυλακισμένος στο κελί : «Ποιον υπηρετείς πραγματικά;».

Οι χαρακτήρες του George RR Martin είναι πάντα πολύπλοκοι και ο Varys δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για το που έχει αποθέσει την υποταγή του. Φαίνεται σαν μια απειλή, με απαλό τόνο φωνής, θηλυπρεπής ιδιόμορφος με τις μεταξωτές ρόμπες του και τον καθένα να κάνει τα στραβά μάτια. Κάθε του κίνηση είναι προσεγμένη και υπολογισμένη. 

Αρκετά νωρίς στην 1η σεζόν βλέπουμε τον Varys να κινεί τα κομμάτια, όταν επισκέπτεται τον Ned Stark, το νέο Χέρι του Βασιλιά, στο Kings Landing. Όταν Ned ρωτά γιατί σκοτώθηκε ο Jon Arryn, ο Varys απαντά απλά "Άρχισε τις ερωτήσεις". Σε αυτήν την περίπτωση ξέρει ότι ο Ned Stark σύντομα θα ψάχνει απαντήσεις στα ερωτήματα του.


Είναι η πρώτη περίπτωση όπου βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα. Ο Varys πιθανώς συνεργάζεται με τον Illyrio Mopatis για να τοποθετήσει έναν Targaryen πίσω στον Σιδηρούν Θρόνο. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Στιγμές αργότερα, στην συνεδρίαση του Μικρού Συμβουλίου, στρέφει την προσοχή του βασιλιά Robert στην ζωντανή και έγκυο Daenerys Targaryen. 


Ο Βασιλιάς διατάζει τον θάνατο της, με τους υπόλοιπου του συμβουλίου να συμφωνούν, συμπεριλαμβανομένου και του Varys. Φαίνεται ότι ψηφίζει με αυτόν τον τρόπο, γιατί δεν είναι ήρωας ούτε ανόητος και δεν είναι σοφό να αψηφά τον βασιλιά. Αυτό που αργότερα προκαλεί σύγχυση στην 1η σεζόν, είναι ότι ο Varys έχει επαφή με τα «πουλάκια» του, ακλουθώντας την Daenerys στη Στενή Θάλασσα. Πιο πιθανό είναι αυτός να έβαλε τον πωλητή κρασιού να δηλητηριάσει την Daenerys. Επίσης, ήταν ο Varys που έστειλε τον Σερ Jorah Mormont, στην προστασία της. 

Κοντά στο τέλος της 1ης σεζόν, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του από τα μυστικά περάσματα του κάστρου και μεταμφιεσμένος, επισκέπτεται τον φυλακισμένο για προδοσία Ned. Του εξηγεί ότι κανείς δεν θέλει να εκτελεστεί και αν συμφωνήσει με την αξίωση του Joffrey στο θρόνο, θα του δοθεί η ευκαιρία να ζήσει και να ενταχθεί στην Νυχτερινή Περίπολο. Ο Ned Stark όμως είναι πραγματικά ένας έντιμος άνθρωπος και δεν θα το ομολογήσει. 

Ο Varys δεν έχει καμία επιλογή από το να αναλύσει το μέλλον που περιμένει την κόρη του Sansa στην περίπτωση που εκτελεστεί. Ένα ψέμα, αλλά ο Varys ξέρει πως ο Ned δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικογένειά του. Έτσι ελπίζουμε στην αποτροπή της εκτέλεσης αλλά η Αράχνη δεν υπολόγισε τον ευέξαπτο νέο Βασιλιά. Ανησυχεί πολύ για την διατήρηση της ειρήνης αλλά γιατί; Η φαινομενική αναταραχή πρέπει να φέρει πίσω τους Targaryen και να θέσει τα πράγματα όπως τα θέλει. Δυστυχώς, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να τους φέρει πίσω και ένας εμφύλιος πόλεμος θα καταστρέψει τον λαό του Westeros.



Η 2η σεζόν αρχίζει με τον Varys να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο Kings Landing. Η άφιξη του Tyrion Lannister ως νέο Χέρι του Βασιλιά τον έχει ιντριγκάρει. Ξέρει πως ο νάνος είναι πολύ έξυπνος και καλά διαβασμένος. Η πρώτη τους συνάντηση θέτει τον τόνο της σχέσης τους. 

Χρειάστηκε μια απλή ματιά του Varys για να συνειδητοποιήσει ότι ο Tyrion έχει ήδη αρχίσει να παίζει το παιχνίδι. Προσφέρεται να κρατήσει το μυστικό της Shae το οποίο ο Tyrion βλέπει ως απειλή. Ο Varys κάνει σαφές ότι είναι ο μεγάλος επιζών στην ιστορία. Οι δύο τους σχηματίζουν μια δύσκολη μορφή εμπιστοσύνης, με αμοιβαίο σεβασμό της ικανότητας του άλλου να παίζει το παιχνίδι.



Ο Varys αναγνωρίζει τον Tyrion ως το είδος του ανθρώπου που μπορεί να αλλάξει τη σφαίρα των γεγονότων προς το καλύτερο. Θέλει την ειρήνη και να αποκαταστήσει αυτό που υπήρχε κάποτε, αλλά μόνο με την αφαίρεση των Lannisters θα μπορούσε να επιτευχθεί. 

Είναι σίγουρος πως ο Tyrion θα μπορούσε να λειτουργήσει ενάντια στην οικογένεια του. Σε ένα σημείο φαίνεται η πλήρη εμπιστοσύνη προς τον νάνο, λέγοντας του για την Daenerys και τους τρεις δράκους της. Για άλλη μια φορά η σύγχυση για το ποιος και τι εξυπηρετεί θολώνει περισσότερο το τοπίο.


Στο τέλος της σεζόν ο Varys είναι που εξηγεί στον Tyrion ότι η μάχη κερδήθηκε και πως ο πατέρας του πήρε την θέση του, φέρνοντας του στο πλευρό του την Shae. Πράξη συμπόνιας; 

Ο Varys είναι ένα αίνιγμα τυλιγμένο σε ένα γρίφο, που καλύπτεται από μυστική σάλτσα. Λέει ένα πράγμα ενώ σκέφτεται κάτι άλλο. Μήπως εξυπηρετεί τους δικούς του σκοπούς ή βρίσκεται κάποιος άλλος από πίσω; Θέλει την επαναφορά της Daenerys ή να την σκοτώσει; Ας ελπίσουμε ότι στην 3η σεζόν θα δούμε περισσότερα από τον Varys και τον παιχνίδι που παίζει… Η ερχόμενη άνοιξη δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα!

 

By Dimi 
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.