Catelyn Stark: Family, Duty, Honour

Η Αρχόντισσα Catelyn Stark είναι μια καλή γυναίκα. Είναι μια γυναίκα υπάκουα, μια στοργική μητέρα που ακολουθεί το παλαιό κώδικα και το μότο του Οίκου της «Οικογένεια, Καθήκον, Τιμή». Λαμβάνοντας υπόψη ότι παντρεύτηκε στην οικογένεια Stark, θα έλεγε κανείς ότι θα ζούσε με το μότο τους, αλλά νομίζω ότι της ταιριάζει περισσότερο να ακολουθεί αυτό των Tully. Είναι μια έντιμη γυναίκα, περισσότερο από ό, τι μπορώ να πω για μερικούς άλλους γυναικείους χαρακτήρες του Westeros.


Οικογένεια: Γνωρίσαμε την Αρχόντισσα Catelyn Stark στην πρεμιέρα της πρώτης σεζόν. Ανακαλύπτουμε ότι είναι η αγαπημένη σύζυγος του Ned Stark και η σεβαστή κυρία του Γουίντερφελ. Έχει πέντε παιδιά: τον Robb, την Sansa, την Arya, τον Bran και τον Rickon. Τα πάντα στο σπίτι των Stark γίνονται σύμφωνα με τις παραδόσεις τους. Και η Catelyn είναι γυναίκα που εκπληρώνει το ρόλο της ως οικοδέσποινα, μητέρα και σύζυγος.


Η Catelyn συμβουλεύει συχνά το σύζυγό της σε θέματα του κτήματος και την διαχείριση του νοικοκυριού, αλλά υπήρχαν φορές ότι δεν της άρεσε ή δεν συμφωνούσε με τον τρόπο που ο Ned ασκούσε τα καθήκοντά του ως Άρχοντας του Βορρά. Είναι μια γυναίκα με τρυφερή καρδιά και απεχθάνεται την ιδέα ο Bran να παρακολουθήσει την πρώτη του εκτέλεση, ενός Μαύρου Αδερφού που εγκατέλειψε το Τείχος. Ο Ned τότε της λέει «Δεν θα είναι για πάντα αγόρι και το χειμώνας έρχεται».






Η καταγωγή της από το RiverRun εξακολουθεί να φαίνεται. Συχνά λέει στον Ned ότι εξακολουθεί να αισθάνεται σαν ξένη, που δεν ανήκει στο βορρά. Η Βασίλισσα Cersei, κατά την επίσκεψη στο σπίτι των Stark με το σύζυγο και τη συνοδεία της, είναι μια γυναίκα από το νότο και δεν μπορούμε να μην τις συγκρίνουμε. 

Η μία είναι δίκαιη, ενσυναίσθητη και υπάκουα. Η άλλη είναι ματαιόδοξη, κακομαθημένη και εγωίστρια. Το μόνο πράγμα που έχουν κοινό αυτές οι δύο γυναίκες, είναι η αγάπη που νιώθουν για τα παιδιά τους. Ωστόσο η Catelyn δεν ψεύδεται ή εξαπατά τους ανθρώπους του Γουίντερφελ για το προσωπικό της κέρδος. Εκείνη δεν διαπράττει αιμομιξία. Θα πέθαινε για να προστατεύσει τα παιδιά της. Έχει επίσης ένα εκπληκτικό ένστικτο, ειδικά όταν πρόκειται για την προστασία του Bran, από τη στιγμή που έμεινε παράλυτος. 

Ενστικτωδώς γνώριζε ότι οι Λάνιστερ ήταν πίσω από την πτώση του και την απόπειρα δολοφονίας. Κανένα ποσό της αγάπης που νιώθει για τα παιδιά και τον σύζυγό της θα την προετοιμάσει για την καταστροφική αλυσίδα γεγονότων που θα ξεδιπλωθεί!


Ωστόσο, ακόμη και οι ευγενέστεροι των χαρακτήρων έχουν τα ελαττώματα τους. Το ελάττωμα της Catelyn ήταν η λάθος εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο του Littlefinger, Baelish Petyr. Ο Petyr μεγάλωσε στο Riverrun, μαζί με την Catelyn και την αδελφή της, Lysa.  Ήταν επίσης γνωστό για τους αναγνώστες των βιβλίων, ότι ο Petyr είχε κάτι περισσότερο από απλό ενδιαφέρον για την Catelyn. Η τυφλή εμπιστοσύνη στον Petyr, που κατηγορεί ψευδώς τον Tyrion Lannister για την απόπειρα δολοφονίας του γιού της, μας έκανε να σκεφτούμε «Πού είναι το μυαλό σου;». 

Ο Tyrion προσπάθησε να βοηθήσει το γιο, δίνοντας του τα σχέδια για μια σέλα για να τον βοηθήσει να ιππεύει! Κατηγόρησε τον λάθος Lannister! Αναρωτήθηκα ακόμη τι σκεφτόταν, όταν ειπώθηκαν οι κατηγορίες της και έφεραν τον Tyrion στην Κοιλάδα του Arryn και στην μισότρελη αδερφή της Lysa. Αξιολύπητη αίσθηση δικαιοσύνης και μια τεράστια σπατάλη χρόνου από την πλευρά της Catelyn. Ο Tyrion είναι ο μόνος Lannister που αξίζει να γνωρίζουμε. Οι ενέργειές της προκάλεσαν την επίθεση του Jaime Lannister στον Ned και να δημιουργήσει τέτοια ένταση μεταξύ των οίκων Stark και Lannister.

Θα πρέπει να αισθάνεστε λύπη για την Catelyn και τις προθέσεις της. Παρασύρθηκε από έναν πονηρό άντρα που την πρόδωσε. Οι κόρες της ήταν μακριά, στο Kings Landing, ο σύζυγός της ανακάλυψε την αλήθεια για τα παιδιά των Lannister και στη συνέχεια, εκτελέστηκε για προδοσία. Άφησε τα δύο μικρότερα παιδιά της, μόνο για να γίνει μια χήρα και να φοβάται για την ασφάλεια των παιδιών της.


  

Καθήκον: Στην δεύτερη σεζόν, η Catelyn απεικονίζεται σε πολύ διαφορετική θέση. Λειτουργεί ως διπλωμάτης εξ ονόματος του γιού της Robb. Επισκέπτεται τον βασιλιάς Renly και διαπραγματεύεται ειρήνη μεταξύ Renly και Robb. Ικετεύει επίσης τον Renly να μιλήσει με τον αδελφό του, Stannis και να αποφύγει κάθε εχθροπραξία. Ωστόσο, όπως έχει δείξει η ιστορία, οι γυναίκες ποτέ δεν επηρεάζουν πραγματικά τους άνδρες σε ζητήματα πολέμου. Ο Renly είναι πολύ απασχολημένος με την ιδέα του Θρόνου. Ο Stannis είναι απασχολημένος με την εισβολή στην πρωτεύουσα. Ένα καλό πράγμα που βγήκε από όλη αυτή την αθλιότητα είναι ότι η Catelyn συναντά την Brienne της Tarth, μια ισχυρή, σκληρή και πολύ ψηλή γυναίκα, που θα προτιμούσε να αγωνιστεί ως ιππότης παρά να ακολουθήσει την γυναικεία παράδοση της εποχής.

Καθώς ο Renly σκοτώνεται από μια μυστηριώδη μαύρη σκιά, η Catelyn πείθει την Brienne να την ακολουθήσει, αντί να κρεμαστεί για την δολοφονία του. Της υπόσχεται μια θέση στην οικογένειά της. Μπορείτε να δείτε τη μητρική πλευρά της, που θέλει να προσφέρει καταφύγιο σε μια άλλη γυναίκα. Σε μια πολύ περίεργη κίνηση, η Catelyn έρχεται σε αντιπαράθεση με τον γιο της και στέλνει κρυφά τον Jamie Lannister, με την ιδέα ότι θα μπορούσε να γίνει ανταλλαγή με τις κόρες της. Και μαντέψτε ποιος φύτεψε το σπόρο στο κεφάλι της Catelyn. Ο Petyr Baelish. Να πούμε ότι ο Robb δυσαρεστήθηκε με τη μητέρα του, είναι μια συγκρατημένη περιγραφή. Μπορώ να καταλάβω γιατί το έκανε. Γιατί αγαπά τα παιδιά της και θέλει να τα δει να επιστέφουν με ασφάλεια στο Γουίντερφελ.



Τιμή: Το τελευταίο που βλέπουμε από την Catelyn, είναι η συζήτηση με τον Robb για το τι σημαίνει γάμος. Ο γάμος είναι ένα ιερό συμβόλαιο και δεν θα πρέπει να τεθεί με ελαφρά τη καρδία. Επίσης υπάρχει το θέμα του αρραβώνα - σύμβαση που είχε συσταθεί με τον Οίκο Frey. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα και να σπάσει το συμβόλαιο σημαίνει ότι χάνει την υποστήριξη του Οίκου Frey και κερδίζει την ίδια στιγμή έναν επικίνδυνο εχθρό. Δεν έχει σημασία πόσο αναστατωμένος ήταν ο Robb με την Catelyn, για την απελευθέρωση του Jaime, αλλά θα έπρεπε να την είχε ακούσει. 

Ο Robb θα έπρεπε να είχε σκεφτεί πιο πριν τι διακυβεύεται. Είδαμε λίγο από τον Walder Frey στην πρώτη σεζόν. Αλλά αυτό που είδαμε ήταν αρκετό για να καταλάβουμε πως είναι ένας δύστροπος, πανούργος γέρος ο οποίος δεν θα διστάσει να τιμωρήσει κάποιον όταν τον εξοργήσει. Δεν είναι μόνο η ζωή του Robb σε κίνδυνο. Είναι οι λαβαροφόροι του, τα αδέλφια του, τα εδάφη του και η τιμή του.

Η Αρχόντισσα Catelyn είναι μια από τους λίγους ανθρώπους που απέμειναν, που πιστεύει στην τιμή. Κρίμα, που κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είναι αρκετή για να την σώσει.


By Dimi
 
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.