Από το σινεμά στην TV


Ο Λίαμ Κάνινγκχαμ, ο σπουδαίος κινηματογραφικός ηθοποιός, ερμηνεύει έναν νέο ήρωα στο «Game of Thrones» και μιλάει σε πρώτο πρόσωπο για την TV που μπορεί να είναι «ένα πολύ πιο γενναίο σινεμά».




 

 «Ημουν φανατικός θεατής της πρώτης σεζόν του “Game of Thrones”. Δεν απορώ που έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Την έχω δει τρεις-τέσσερις φορές και ανακαλύπτω κάθε φορά νέα στοιχεία που δεν είχα καταλάβει στην αρχή. Νομίζω ότι όλα ξεκινάνε από το υπέροχο κείμενο – και τα βιβλία του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν είναι συναρπαστικά, αλλά και το σενάριο των Ντέιβιντ Μπένιοφ και Νταν Μπ. Γουάιζ είναι συγκλονιστικό».

«Χαρακτήρες με πάθη, ιστορίες εξουσίας, εκδίκησης, ανατροπών. Ξέρετε, όλοι λένε ότι πρόκειται για “μια σειρά φαντασίας”, αλλά για μένα δεν είναι καθόλου έτσι. Είναι οι “Sopranos”, ο “Νονός” μιας μεσαιωνικής εποχής. Το σενάριο, η ίντριγκα και οι χαρακτήρες μάς έχουν συναρπάσει. Η ιστορική τοποθέτηση, τα σκηνικά, οι δράκοι έρχονται μετά». 
 
«Ο χαρακτήρας που υποδύομαι είναι ο Ντάβος Σίγουερθ, ένας λόρδος με τον δικό του κώδικα τιμής. Εχει το παρατσούκλι ο “ιππότης των κρεμμυδιών”, ένα όχι και τόσο γοητευτικό όνομα θα έλεγα. Ηταν τυχοδιώκτης, λαθρέμπορος. Κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας κατάφερε να περάσει ένα καράβι γεμάτο τρόφιμα (και πολλά κρεμμύδια, εξού και το όνομά του) και να σώσει από τη λιμοκτονία το βασίλειο του Στάνις Μπαράθεον, ενός από τους διεκδικητές του θρόνου. Από τότε παρέμεινε πιστός υπηρέτης του. Βέβαια, επειδή οι καιροί ήταν περίεργοι και είχαν τη δική τους ηθική, από τη μία έσωσε το βασίλειο, από την άλλη τιμωρήθηκε γιατί έκανε μια παράνομη πράξη: έχασε τα δάχτυλά του. Αυτό μου αρέσει στη σειρά: είναι ένα σύμπαν με δικές του αξίες και αρχές».

«Το στοιχείο της έκπληξης είναι αυτό που με συναρπάζει περισσότερο από όλα. Δεν ξέρεις πραγματικά τι πρόκειται να συμβεί, δεν έχεις την παραμικρή σιγουριά ότι “ο πρωταγωνιστής θα σωθεί, επειδή έτσι συμβαίνει στις ταινίες ή στις σειρές”. Οχι. Ο θεατής σοκάρεται σε κάθε επεισόδιο. Επίσης, μου αρέσει που αλλάζουν οι συμμαχίες όσο η σειρά εξελίσσεται. Βλέπεις ένα-δύο επεισόδια και νομίζεις ότι είσαι με το μέρος κάποιου, αλλά εκείνος μετά μπορεί να κάνει κάτι πολύ σκληρό και να βρεθείς να κρατάς το λάβαρο στο στρατόπεδο του αντιπάλου. Αυτό το ψυχολογικό παιχνίδι επαναλαμβάνεται με έξυπνο τρόπο, επεισόδιο το επεισόδιο, με αλλεπάλληλες ανατροπές». 

«Οι νέοι χαρακτήρες του β΄ κύκλου θα συναρπάσουν το κοινό. Θεωρώ την κοκκινομάλλα ιέρεια Μελισάντρε μια εξαιρετικά ελκυστική και ταυτόχρονα τρομακτική φιγούρα. Οι γυναίκες στο “Game of Thrones” είναι ισότιμα επικίνδυνες με τους άνδρες στη διεκδίκηση της εξουσίας. Μοιάζει με ανδρικό παιχνίδι, αλλά οι γυναίκες έχουν απίστευτη δύναμη και επιρροή». 

«Μπορεί να είμαι κινηματογραφικός ηθοποιός και να υπάρχει αυτή η εστέτ αντίληψη απέναντι στην τηλεόραση, αλλά για αυτή τη δουλειά δηλώνω περήφανος. Δεν πρόκειται για “τηλεοπτική σειρά”, αλλά για επική παραγωγή και μια γενναία, προκλητική ιστορία που θα ζήλευε κάθε κινηματογραφικός παραγωγός, επειδή ξέρει ότι στο σινεμά δεν θα μπορούσε να την κάνει. Τα μεγάλα στούντιο θα δίσταζαν να ρισκάρουν με κάτι τόσο επικίνδυνο. Ισως η τηλεόραση είναι το νέο, γενναίο σινεμά. Πρέπει να δείτε τη σειρά για να καταλάβετε. Είμαι διατεθειμένος να στοιχηματίσω προσωπικά με καθέναν από τους έλληνες θεατές. Δώστε τους το τηλέφωνό μου για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω αν διαφωνούν!». 

«Tι άλλο θέλω να πω στους Ελληνες; Να συνεχίσουν να διαδηλώνουν, μήπως δώσουν το παράδειγμα και στους Ιρλανδούς και τους φέρουν στο φιλότιμο ώστε να συναντηθούν στους δρόμους!».


 ΠΗΓΗ: tovima.gr






Κατηγορίες ,
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.