Η Συνέντευξη του George R.R. Martin


Μια πολύ ωραία συνέντευξη στο Authors@Google έδωσε ο συγγραφέας George R.R. Martin, όταν εκδόθηκε το 5ο  βιβλίο της σειράς A Song of Ice and Fire A Dance with Dragons. Αν και άργησε να πέσει στην αντίληψη μου την βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσα. 








Χωρίς να δίνει spoiler του βιβλίου, απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις από το κοινό της Google, εντός και εκτός στούντιο. Με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, άνετος και φιλικός ανέλυσε την τηλεοπτική μεταφορά, το αγαπημένο μας Game of Thrones, τις απόψεις του γι αυτήν καθώς και τον τρόπο που λειτουργεί σαν συγγραφέας.

Σε ερώτηση αν τώρα που τα βιβλία προσαρμόζονται για την σειρά επηρεάζεται από αυτό και θα αλλάξει γεγονότα στα βιβλία ο Martin απαντά:

“Τα βιβλία είναι βιβλία και η τηλεοπτική σειρά είναι τηλεοπτική σειρά. Είναι δύο διαφορετικά «κτήνη». Η τηλεοπτική μεταφορά είναι πιστή μέχρι στιγμής. Γράφω κι εγώ για την σειρά. Κάνω ένα επεισόδιο ανά σεζόν. Είμαι επίσης συμπαραγωγός. Έχω μια υπέροχη σχέση με τους David Benioff και Dan Weiss που «τρέχουν» το σόου και είναι οι κύριοι σεναριογράφοι της σειράς. Αλλά αυτόματα αυτό είναι το δικό τους παιδί και τα βιβλία τα δικά μου. Υπάρχει μια πιθανότητα , όσο πιστά κι αν ξεκινήσαμε και όσο πιστοί θέλουμε να παραμείνουμε, να υπάρξουν αλλαγές που θα προκαλέσουν γεγονότα. 

Αυτό που εγώ αποκαλώ το «φαινόμενο της πεταλούδας» …. Μια μικρή αλλαγή μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές αργότερα. Και αυτό είναι μια ερώτηση για το σόου. Εννοώ, έχουμε ήδη δει στην πρώτη σεζόν, όσο πιστό κι αν υπήρξε, τουλάχιστον δύο σημαντικές παρεκκλίσεις. Ένας χαρακτήρας, στον οποίο «ξεριζώνεται» η γλώσσα, που αργότερα στα βιβλία μου δε του συνέβη αυτό και συνεχίζει  να υπάρχει και να εμπλέκεται αρκετά σημαντικά σε διάφορα πράγματα του τρίτου βιβλίου. Δεν θα είναι τριγύρω λοιπόν για να το κάνει αυτό. Έτσι , ο David και ο Dan θα πρέπει να αφαιρέσουν αυτό το υλικό ή να δημιουργήσουν έναν καινούργιο χαρακτήρα  ή με κάποιο τρόπο να λύσουν αυτό το πρόβλημα.   

Παρομοίως η υπέροχη σκηνή στο βιβλίο ένα ή στην πρώτη σεζόν, που ο Khal Drogo αντιμετωπίζει τον Mago, οι Dothraki καβαλάρηδες του αίματος του ξεριζώνουν την γλώσσα. Υπέροχη σκηνή. Εντελώς φτιαχτή από τον μεγαλόσωμο Jason Momoa και τους Dan και David. Στα βιβλία ο Mago είναι ζωντανός και πρέπει να κανονιστεί. Είναι εις γνώσιν μου το τι κάνουν στην σειρά. Τους συμβουλεύω όποτε τείνουν να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο κι άλλες φορές κάνουν αλλαγές, άλλες πάλι επιμένουν.“

Δήλωσε πως αγαπημένη του σκηνή από την πρώτη σεζόν ήταν το ένατο επεισόδιο με τον αποκεφαλισμό του Ned Stark και η τηλεοπτική προσθήκη σε αυτήν. Επίσης το δέκατο επεισόδιο με την εμφάνιση των δράκων.

Σαν τηλεθεατή δεν τον ενοχλούν οι αλλαγές που γίνονται στο βιβλίο αλλά τα κομμάτια που δεν εμφανίζονται καθόλου. Καταλαβαίνει όμως ότι είναι θέμα προϋπολογισμού και προγράμματος.

Σε ερώτηση σε ποιόν οίκο του Westeros  θα ήθελε να ανήκει ή σε ποια περιοχή να ζει, o Martin απάντα με χιούμορ πως καλό είναι να είσαι ένας έντιμος Stark αλλά κάνει κρύο συνέχεια κι αν και έχεις μια τεράστια εδαφική έκταση, δεν έχει τίποτα πάνω της. Από την άλλη  ένας Lannister έχει ένα ωραίο σπίτι και όσο χρυσάφι θέλει, οπότε μπορεί να δει τον εαυτό του σε αυτό τον Οίκο.

Κοντά στο τέλος της ωριαίας αυτής συνέντευξης και σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιος άλλος που να γνωρίζει τα μελλοντικά γεγονότα των βιβλίων, ο συγγραφέας απαντά πως όχι. Κάποια κρίσιμα γεγονότα ξέρουν οι σεναριογράφοι της σειράς, οι ατζέντηδες του και δύο συνεργάτες του, αλλά παραμένει ο μόνος που γνωρίζει τα πάντα. 


Για όσους ενδιαφέρεστε μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του  George R.R. Martin στο παρακάτω βίντεο.






 By Dimi
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.