Game Of Thrones : Το παιχνίδι καρτών (LCG)

To A Game of Thrones: The Card Game είναι το πρώτο παιχνίδι παιχνίδι που κυκλοφόρησε η Fantasy Flight Games ως Living Card Game (LCG).
Είναι βασισμένο στη σειρά βιβλίων του George R. R. Martin "A Song of Fire and Ice" και το όνομα του είναι παρμένο από το ομώνυμο πρώτο βιβλίο της σειράς. Είναι για 2 έως 4 παίκτες και εξελίσσεται στον κόσμο του Westeros με τους παίκτες να παίρνουν το ρόλο μεγάλων Οίκων που μάχονται για την εξουσία. Σε έναν κόσμο όμως γεμάτο δολοπλοκίες και ίντριγκες, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα.

Κατ' αρχήν, για όσους δε γνωρίζουν τι εστί LCG, μια μικρή επεξήγηση: Κάποια στιγμή, μέσα στο 2007, η Fantasy Flight Games συνειδητοποίησε ότι το CCG μοντέλο δεν είναι κι ότι καλύτερο και ότι ο κόσμος, ειδικά αυτοί που παίζουν επιτραπέζια, δεν τρελαίνονται με την ιδέα να τα σκάνε στα τυφλά κάθε λίγο και λιγάκι και να πρέπει να δίνουν μια περιουσία για να παίξουν το παιχνίδι. Αποφάσισε λοιπόν να κάνει το εξής: Να κυκλοφορήσει το παιχνίδι σε "ανοιχτή" μορφή και σε fixed πακέτα. Κάθε νέο expansion δηλαδή, αντί για boosters να σπάει σε πακέτα των 20 καρτών το κάθε ένα, συγκεκριμένων - όχι τυχαίων, και να πωλείται ένα τέτοιο πακέτο το μήνα.

Αυτό είχε αρκετά καλά σε σχέση με το CCG μοντέλο. Αν ένας παίκτης ήθελε μια συγκεκριμένη κάρτα για το deck του, ήξερε ακριβώς ποιο πακέτο να πάρει. Αν ήθελε για συλλεκτικούς λόγους να έχει όλες τις κάρτες από κάποιο σετ, το ποσό που έπρεπε να δώσει ήταν συγκεκριμένο και δε χρειαζόταν να παίρνει στα τυφλά booster-άκια.

Το αποτέλεσμα ξεπέρασε και τις προσδοκίες της ίδιας της εταιρείας. Σύντομα το βασικό starter πακέτο εξαντλήθηκε και η FFG αυτή τη στιγμή το επανεκτυπώνει για να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Αυτό το γεγονός μάλιστα, οδήγησε και σε μια ακόμα αλλαγή. Στα πακετάκια που εχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα, το περιεχόμενο ήταν 40 κάρτες. 10 κάρτες από 3 φορές η κάθε μία και άλλες 10 από 1 φορά. Αυτό έκανε πολλούς να γκρινιάζουν ότι για κάποιες κάρτες έπρεπε να πάρουν το ίδιο πακέτο 3 φορές (καταλήγοντας και με πολλές άχρηστες κάρτες) και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έμειναν μακριά γι' αυτόν ακριβώς το λόγο. Πριν ένα μήνα όμως μια ανακοίνωση από την εταιρεία μας ξάφνιασε όλους ευχάριστα. Πλέον, το κάθε πακετάκι θα περιέχει 60 κάρτες, με κάθε μία από τις 20 κάρτες 3 φορές μέσα. Έτσι το κόστος για όποιον θέλει να ασχοληθεί, ακόμα και ανταγωνιστικά μειώνεται αισθητά.

Ας δούμε όμως τι χρειάζεται κάποιος για να παίξει το παιχνίδι:

A Game of Thrones - Core Set



Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει κάποιος να πάρει είναι το Core Set. Αυτό έρχεται στο κλασσικό κουτί της Fantasy Flight Games και περιέχει δίαφορα καλούδια μέσα. Κατ' αρχήν, έρχεται με έτοιμα preconstructed decks για τους 4 (από τους 6) οίκους του παιχνιδιού: Stark, Lannister, Baratheon και Targaryen. Περιέχεται επίσης τόκενς τόσο για το Power που μαζεύουν οι παίκτες όσο και για τα χρυσά νομίσματα με τα οποία παίζονται οι κάρτες. Πέρα απ' αυτά όμως, η FFG πρόσθεσε και κάτι ακόμα: 6 "Τίτλους" που επιλέγουν οι παίκτες στην αρχή κάθε γύρου και που τους δίνουν κάποια έξτρα abilities. Μαζί με αυτά, 6 μινιατούρες να τους αντιπροσωπεύουν και ένα μικρό ταμπλουδάκι για να τοποθετούνται και να εξηγούν στους παίκτες πως δουλεύουν.



Επιλέγοντας κάποιος ένα από τα 4 decks βλέπει ότι οι κάρτες χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες. Στις "Plot" κάρτες (οριζόντιες - 7 για κάθε deck) και στις υπόλοιπες (κάθετες - 45 περίπου). Οι πρώτες χρησιμοποιούνται από τον παίκτη για να ορίζει στην αρχή κάθε γύρου πόσο χρυσό θα έχει στη διάθεση του, καθώς και για να κάνει κάποιο effect, προς το συμφέρον του συνήθως. Είναι πάντα 7 και κάθε γύρο ο παίκτης επιλέγει αυτή που θέλει, δεν την τραβάει τυχαία. Επιπλέον, οι κάρτες αυτές (μέσω κάποιων αριθμών που αναγράφουν) καθορίζουν και το ποιος θα κερδίσει το initiative αυτό το γύρο (ποιος θα παίξει πρώτος δηλαδή) καθώς και το πόσο μεγάλες θα είναι οι συνέπειες των μαχών του παίχτη (το λεγόμενο Claim value - συνήθως είναι 1)

Οι υπόλοιπες κάρτες είναι στην ουσία το deck του παίχτη. Χωρίζονται με τη σειρά τους σε 4 κατηγορίες: Χαρακτήρες (Characters), Περιοχές (Locations), Attachments (κάρτες που "κολλάνε" πάνω σε άλλες) και Γεγονότα (Events). Για όσους έχουν παίξει Magic η αντιστοιχία είναι εύκολη: Characters-Creatures, Locations-Lands, Attachments-Enchantments/Artifacts και Events-Instants/Sorceries. Οι ομοιότητες όμως σταματάνε εδώ μια και το παιχνίδι παίζει εντελώς διαφορετικά.

Στο παιχνίδι, δεν κερδίζει όποιος "σκοτώσει" τον αντίπαλο του αλλά όποιος μαζέψει πρώτος 15 Power Tokens. Φυσικά αυτό δε γίνεται χωρίς conflict και αυτό είναι το βασικό που συμβαίνει σε κάθε γύρο του παιχνιδιού με τα λεγόμενα Challenges. Υπάρχουν 3 ειδών αναμετρήσεις που μπορούν να γίνουν μεταξύ των παικτών: Military Challenge, Intrigue Challenge και Power Challenge.

To Military όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς έχει να κάνει με πολεμικές αναμετρήσεις. Αυτές μπορεί να αντιπροσωπεύουν είτε κανονικές μάχες μεταξύ στρατών είτε μάχες σώμα-με-σώμα μεταξύ μεμονωμένων χαρακτήρων. Εάν ο επιτιθέμενος κερδίσει, τότε ο χαμένος χάνει τόσους χαρακτήρες όσους το Claim Value του αντιπάλου του (συνήθως 1, ενίοτε όμως και 2).

Το Intrigue αντιπροσωπεύει την ίντριγκα και τη δολοπλοκία. Συνήθως τη δυνατότητα για τέτοιου είδους μάχες τη συνατάει κανείς σε σκοτεινούς χαρακτήρες ή σε αυτούς που έχουν την τάση να κινούν τα νήματα στους ανθρώπους γύρω τους. Σε ένα τέτοιο challenge, εάν κερδίσει ο επιτιθέμενος ο χαμένος κάνει discard τόσες κάρτες όσο το Claim Value του αντιπάλου του.

Το Power αντιπροσωπεύει την πάλη των οίκων για την εξουσία και αυτό φαίνεται και από τις συνέπειες του challenge: Εάν κερδίσει ο επιτιθέμενος τότε "κλέβει" από τον χαμένο τόσα Power Tokens όσα το Claim Value του.

Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω βλέπει ότι μόνο μέσω Power Challenges μπορεί να πάρει Power Tokens και μάλιστα μόνο αν ο αντίπαλος του έχει ήδη. Πως τα αποκτάει αυτός όμως εξ αρχής; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Ο πιο συχνός είναι να ξεκινήσει κάποιος ένα Challenge (οποιουδήποτε είδους) και ο αντίπαλος του να μην αμυνθεί με κανένα χαρακτήρα. Το Challenge τότε θεωρείται Unopposed και ο παίκτης κερδίζει αυτόματα ένα νέο Power Token, ανεξάρτητα από το τι θα κερδίσει από το είδος του Challenge. Ένας άλλος τρόπος απόκτησης Power είναι το Dominance. Όταν τελειώσουν όλα τα Challenges του γύρου, κοιτάνε όλοι οι παίκτες πόσους χαρακτήρες έχουν όρθιους (που δεν επιτέθηκαν/αμύνθηκαν δηλαδή) και μετράνε τη δύναμη τους. Προσθέτουν και το χρυσό που μπορεί να τους έχει μείνει από την αρχή του γύρου και ο παίκτης με τον μεγαλύτερο αριθμό κερδίζει το Dominance παίρνοντας και ένα Power Token. Τέλος, ένας παίκτης κερδίζει έξτρα Power Tokens αν ο Τίτλος που έχει για αυτό το γύρο (οι 6 μινιατούρες που έγραψα στην αρχή και που επιλέγουν οι παίκτες 1 κάθε γύρο) είναι "αντίπαλος" με τον τίτλο του παίκτη που επιτίθεται.



Δε θα μπω πιο αναλυτικά στους κανόνες γιατί αν κάποιος δε γνωρίζει τίποτα για το παιχνίδι το πιο πιθανό είναι να μπερδευτεί παραπάνω. Εξάλλου, μπορεί άνετα να κατεβάσει το manual από το site της Fantasy Flight και να τους διαβάσει από εκεί. Για την ώρα θα αναφέρω απλά πως διαφέρει από το Magic: The Gathering, που είναι το πιο γνωστό card game στη χώρα μας και που οι περισσότεροι εδώ έχουν παίξει. Αν δεν έχετε κάποια επαφή με το Magic μπορείτε απλά να προσπεράσετε το επόμενο κομμάτι:

Οι διαφορές με το Magic όπως είπα είναι αρκετές. Μέσα από αυτές όμως μπορείτε να πάρετε μια ιδέα του πως παίζει το παιχνίδι:

  • - Οι περιοχές εδώ δε δίνουν mana ή κάτι τέτοιο. Μπορεί όμως να προσφέρουν έξτρα νομίσματα στην αρχή του κάθε γύρου, να παρέχουν influence (ένα μέγεθος που χρησιμοποιείται από διάφορα effects) ή να επηρεάζουν με κάποιο τρόπο τους χαρακτήρες του παιχνιδιού. Δεν είναι απαραίτητες για να παίξεις αλλά συνήθως βοηθάνε πολύ.
  • - Οι χαρακτήρες δεν έχουν summoning sickness αλλά δε μπαίνουν στο παιχνίδι όπως στο Magic. Στην αρχή κάθε γύρου, μετά τα plots και το τράβηγμα νέων καρτών, οι παίκτες έχουν τη λεγόμενη Marshaling Phase όπου με τη σειρά παίζουν τις κάρτες που σκοπεύουν να κατεβάσουν αυτό το γύρο. Τα Challenges γίνονται πιο μετά και άπαξ και περάσει η φάση αυτή δεν έχουν το δικαίωμα να παίξουν άλλες κάρτες (εκτός από events). Έτσι, πριν ξεκινήσουν οι παίκτες να συγκρούονται εχουν πλήρη εικόνα του τι υπάρχει στο πεδίο (από άποψη χαρακτήρων/τοποθεσιών) αλλά δε μπορούν να ξέρουν φυσικά τι events έχει ο κάθε ένας στο χέρι του.
  • - Οι χαρακτήρες εδώ δε μαζεύουν damage. Πεθαίνουν κατευθείαν (συνήθως λόγω των Military Challenge) γι' αυτό άλλωστε και έχουν πολύ μικρό χρόνο ζωής. Επιπλέον (κάτι που κολλάει πολύ θεματικά) είναι ότι αν ένας "επώνυμος" χαρακτήρας (κάποιος ήρωας του βιβλίου) πεθάνει, τότε δεν πάει στο discard pile αλλά στο dead pile και ο παίκτης δε μπορεί να τον ξαναπαίξει, ακόμα κι αν έχει την κάρτα του. Ο ήρωας αυτός έχει πλέον πεθάνει και δεν ξαναμπαίνει στο παιχνίδι.


Πέρα από το βασικό πακέτο τώρα, έχουμε και τα expansions του παιχνιδιού τα οποία χωρίζονται σε 2 κατηγορίες. Τα μηνιαία Chapter Packs (τα πακετάκια των 40 καρτών το κάθε ένα που ανέφερα στην αρχή) και τα Deluxe expansions που είναι αυτόνομα κατά μία έννοια. Μέχρι στιγμής έχουν βγει 2, ένα για κάθε έναν από τους 2 Οίκους που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο βασικό: Greyjoy και Martell. Επιπλέον έχει ανακοινωθεί άλλο ένα deluxe expansion που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη.


Kings of the Sea



Το Kings of the Sea ήταν το πρώτο deluxe expansion που βγήκε και όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την προσθήκη του νέου οίκου (μπορούσε κάποιος να παίξει με αυτόν και από πριν, αλλά οι κάρτες δεν ήταν ούτε τόσες πολλές ούτε πολύ ανταγωνιστικές). Δυστυχώς πολλοί απογοητεύτηκαν. Ο λόγος; Το πακέτο κόστιζε 30$, περιείχε μέσα μόνο 60 κάρτες, από μια φορά την κάθε μία και ο λόγος που ήταν τόσο ακριβό ήταν αυτό:



Μια και καλά 3-D απεικόνιση της κάρτας του Οίκου, όπου θα μπορούσαν οι παίκτες να χρησιμοποιούν για να είναι πιο εντυπωσιακό το παιχνίδι τους. Μπούρδες δηλαδή. Ένα άχρηστο από πλευράς gameplay αντικείμενο που οι παίκτες το χρυσοπλήρωναν για να πάρουν τις κάρτες του σετ. Φυσικά, αν κάποιος που ήθελε να παίξει ανταγωνιστικά ήθελε κάποιες κάρτες από 3 φορές έπρεπε να πάρει το σετ 3 φορές, σκάζοντας υπερβολικά πολλά λεφτά και χωρις νόημα.

Το αποτέλεσμα ήταν να φάει πολύ κράξιμο η FFG από τους παίκτες, γι' αυτό και γρήγορα βγήκε και έκανε ανακοίνωση στα forums της λέγοντας: "Σας ακούμε, είδαμε ότι δε σας άρεσε, γι' αυτό και αλλάζουμε το επόμενο σετ και δε θα το κάνουμε έτσι".

Πέρα λοιπόν από το θέμα του κόστους, στο σετ αυτό έχουμε την προσθήκη του οίκου Greyjoy, ενός θαλασσινού οίκου, γι' αυτό και το έμβλημα του είναι το Kraken. Όπως αποδείχτηκε, ο οίκος αυτός κατέλήξε να γίνει αρκετά δυνατός με τις νέες του κάρτες, γεγονός που φαίνεται και απ' το ότι στο παγκόσμιο που έγινε το καλοκαίρι, ο πρωταθλητής κέρδισε με Greyjoy deck.

Για όσους ενδιαφέρονται να το πάρουν, θα πρότεινα να το κάνουν από το bookdepository μια και η τιμή στην οποία το έχει είναι με διαφορά η χαμηλότερη (κάπου στα 18€ πρέπει να είναι τώρα - εγώ το είχα πετύχει στα 15€)


Princes of the Sun



To Princes of the Sun ήταν το δεύτερο deluxe expansion που έβγαλαν και η FFG τήρησε την υπόσχεση της. Η μπούρδα του πρώτου σετ δεν υπήρχε πουθενά (την κυκλοφόρησαν ξεχωριστά μόνη της ώστε να την αγοράσουν μόνο όσοι τη θέλουν) και μέσα είχε 60 κάρτες για τον νέο οίκο από 2 φορές την κάθε μία. Επίσης η τιμή, από 30$, έπεσε στα 25$.

Αν και το έχω πάρει, δεν έχω φτιάξει ακόμα deck με αυτόν τον οίκο για να ξέρω το πόσο δυνατός είναι. Πάντως σίγουρα είναι καλό ότι την κάθε κάρτα την έχουμε από 2 φορές γιατί σημαίνει ότι ακόμα και κανένα από τα μικρά εξπάνσιον να μην πάρει κάποιος, έχει αρκετές για να φτιάξει ένα αξιοπρεπές 60άρι deck.


Lords of Winter



Το Lords of Winter θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή την άνοιξη και βλέπουμε μια ακόμα βελτίωση από την FFG. Όλες τις κάρτες που θα περιέχει (55 στο σύνολο) θα τις έχει από 3 φορές στην τιμή των 30$. Έτσι δε θα χρειάζεται κανείς να το αγοράσει από 2η φορά μια και θα έχει όλες τις κάρτες σε 3άδα.

Σύμφωνα με την περιγραφή, αν και θα περιέχει κάρτες για όλους τους οίκους θα περιστρέφεται κυρίως γύρω από τον Οίκο του Βορρά, τους Stark. Επιπλέον θα περιέχει μέσα και 2 έτοιμες θεματικές decklists ώστε να μπορούν να φτιάξουν οι παίκτες 2 αξιόλογα deck, χωρίς να χρειάζεται να το ψάξουν πολύ.


Chapter Packs

Το κάθε Chapter Pack που κυκλοφορεί ανήκει σε ένα ευρύτερο Cycle. Συνολικά δηλαδή, κάθε 6 Chapter Packs αποτελούν ένα νέο expansion και συνήθως περιστρέφονται γύρω από ένα κοινό θέμα. Κάθε Chapter Pack περιέχει κάρτες για όλους τους Οίκους και όπως ανέφερα και στην αρχή, τις μισές από αυτές τις έχει από 3 φορές μέσα. Αυτό αν και ξινίζει κάποιους όταν το ακούν δεν είναι τόσο κακό όσο μπορεί να νομίσει κανείς. Ο λόγος είναι ότι από μία φορά έχει συνήθως τους Unique χαρακτήρες, αυτούς που όταν τους βάζεις σε ένα deck, συνήθως τους έχεις έτσι κι αλλιώς από μία φορά μόνο γιατί αν πεθάνουν, οι άλλες 2 κάρτες τους είναι ουσιαστικά άχρηστες (υπάρχουν περιπτώσεις που είναι χρήσιμα τα έξτρα αντίτυπα αλλά σπάνιες). Αντιθέτως, χρήσιμες κάρτες που μπορούν να εμφανιστούν πολλές φορές στο παιχνίδι, υπάρχουν σε 3άδες, γεγονός που βοηθάει πολύ το deckbuilding.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 3 κύκλοι και αυτή την περίοδο διανύουμε τον τέταρτο:

A Clash of Arms
A Time of Ravens
King's Landing
Defenders of the North

Τα 2 πρώτα από αυτά τα expansions είχαν ένα μεγάλο κακό. Οι κάρτες τους είχαν σχεδιαστεί από τότε που το παιχνίδι ήταν CCG και όχι με τη λογική του LCG. Με το LCG όμως, η εταιρεία έκανε ουσιαστικά reboot και ξεκίνησε από την αρχή. Το αποτέλεσμα ήταν να περιέχουν κάρτες που συνεργάζονταν με τις κάρτες του CCG, όχι όμως σε ικανοποιητικό βαθμό με τις κάρτες του Core Set. Πχ, έκαναν αναφορές σε Lady χαρακτήρες τη στιμή που στις LCG κάρτες υπήρχαν 1-2 Ladies όλες κι όλες.

Αυτό άλλαξε με το King's Landing το οποίο σχεδιάστηκε εξ' αρχής με τη λογική του LCG και το οποίο εισήγαγε την έννοια του Shadow στο παιχνίδι. Ενός αρκετά ωραίου μηχανισμού που δίνει πολλές δυνατότητες στο παιχνίδι και μπορείς να φτιάξεις ολόκληρα decks γύρω από αυτόν. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που τα περισσότερα packs που έχω πάρει είναι από αυτό το expansion.

Με το Defenders of the North δεν έχω ασχοληθεί καθόλου και για την ώρα δε νομίζω να αφιερώσω άλλα χρήματα προς τα εκεί. Όχι γιατί δεν είναι καλό (Μέχρι στιγμής έχει βγει το πρώτο Chapter Pack μόνο και δε γνωρίζω καθόλου πόσο δυνατές/καλές κάρτες έχει), απλά είμαι ικανοποιημένος με αυτά που έχω και αρκούμαι για την ώρα.


Γενικά Σχόλια
Το παιχνίδι έχει αρκετά πράγματα που μου αρέσουν αλλά και κάποια που με χαλάνε λίγο:

Τι μου αρέσει:
- Αγοράζοντας το Core Set έχεις αμέσως αμέσως 4 έτοιμα preconstructed decks
- Το ανοικό format του παιχνιδιού. Μπορώ να ξέρω ακριβώς τι περιέχει το κάθε chapter pack και αναλόγως το παίρνω ή όχι.
- Κάθε οίκος παίζει διαφορετικά, ανάλογα με τη φιλοσοφία του. Οι Stark πχ είναι πολύ καλοί στα Military Challenges αλλά από Intrigue σχεδόν τίποτα. Οι Lannister απ' την άλλη, που είναι όλο ίντριγκες και πισωμαχαιρώματα, παίζουν κυρίως με board manipulation, γυρνώντας κάρτες των άλλων, μειώνοντας τη δύναμη όσων δεν έχουν Intrigue κλπ. Επιπλέον είναι και τίγκα στα λεφτά μια και αποτελούν τον πιο πλούσιο Οίκο. Οι Targaryen απ' την άλλη, παίζουν πολύ με τα attachments ενώ οι Baratheon περιστρέφονται κυρίως γύρω από τα Power Challenges ενώ έχουν και πολλούς ιππότες.
- Πολύ πλούσιος κόσμος και πολύ ωραία μεταφορά από το βιβλίο. Τώρα ειδικά που έχω ξεκινήσει να διαβάζω την ιστορία, ξαναβλέπω τις κάρτες και όντως οι χαρακτήρες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μου. Ειδικά τα abilities τους κολλάνε πάρα πολύ με το τι κάνουν στο βιβλίο
- Όσο περνάει ο καιρός και εμπλουτίζονται οι διαθέσιμες κάρτες, αυξάνονται αρκετά οι δυνατότητες για deckbuilding και μπορεί κανείς να κάνει ωραίους συνδυασμούς στα deck του.
- Παίζει διαφορετικά με 2 άτομα απ΄ ότι με περισσότερα γεγονός που αλλάζει αρκετά το πως θα φτιάξεις το deck σου κάθε φορά.

Τι δε μου αρέσει
- Το παιχνίδι με τα decks του βασικού κρατάει πολλή ώρα. Και όταν λέω πολλή ώρα, εννοώ ΠΟΛΛΗ ΩΡΑ. Και την πρώτη φορά που το παίξαμε (4 άτομα) και τη δεύτερη (3 άτομα) μας πήρε 4-5 ώρες να το ολοκληρώσουμε. Φυσικά, σε αυτό έφταιγε ότι ήμασταν όλοι άσχετοι τόσο με τους κανόνες όσο και με τις ίδιες τις κάρτες που κακά τα ψέματα, χρειάζονται μια κάποια εξοικείωση. Και πάλι όμως η διάρκεια του ήταν μεγαλύτερη απ' όσο θα θέλαμε και απ' ότι διάβασα στα forums δεν ήμασταν οι μόνοι. Ένας λόγος που προσωπικά πήρα και κάποια expansions ήταν κι αυτός: Να φτιάξω decks που να παίζουν πιο γρήγορα και να μην κρατάνε τόση ώρα οι παρτίδες. Όπως φάνηκε τις τελευταίες 2-3 φορές που έπαιξα (με "φτιαγμένα" deck πλέον) αυτός ο στόχος μάλλον επιτευχθηκε. Δεν παύει όμως να χρειάζεται μια εξοικείωση με τους παίκτες. Το οποίο μας φέρνει στο 2ο αρνητικό:
- Χρειάζεται οι παίκτες να ξέρουν το παιχνίδι για να μπορούν να παίξουν καλά. Ακόμα και αν έχεις κάτσει και έχεις φτιάξει τα decks για τον καθένα και έχεις φροντίσει να είναι ισάξια, δε μπορείς εύκολα να το βγάλεις σε μία παρέα που δεν το έχει ξαναδει και να προτείνεις να παίξετε όλοι μαζί. Θα πρέπει αυτοί με τους οποίους θα το παίξεις να έχουν εμπειρία, να γνωρίζουν καλά τους κανόνες (ώστε να μην εξηγείς κάθε λίγο και λιγάκι τι γίνεται) και να είναι εξοικειωμένοι με τις κάρτες, όχι μόνο του deck τους, αλλά και με τις υπόλοιπες.
- Αν σκοπεύετε να πάρετε το βασικό και μερικά expansions και να φτιάξετε 3-4 decks ώστε να παίζετε με φίλους σας, χωρίς να χρειάζεται αυτοί να το έχουν (αυτό που ουσιαστικά έχω κάνει εγώ) θα συναντήσετε ένα πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετές neutral κάρτες (που δεν ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένοι Οίκο δηλαδή) που θα χρειάζονται σε πολλά decks, αλλα ο αριθμός τους θα είναι περιορισμένος. Συνεπώς ή θα πρέπει να αγοράσετε και δεύτερο Core Set (το έχουν κάνει αρκετοί απ' ότι διαβάζω - εγώ πάντως όχι) ή να φτιάξετε proxies (βάζω μια άλλη κάρτα και όταν εμφανιστεί λέω ότι είναι εκείνη/εναλλακτικά την εκτυπώνω ή τη βγάζω φωτοτυπία), ή απλά να μην έχετε ισάξια decks.
- Δεν έχει και δεν ξέρω αν μπορεί να φτάσει το βάθος του Magic.


Συμβουλές
Αν έχετε σταθερή παρέα με την οποία παίζετε και τους αρέσουν τα card games τότε αξίζει να ασχoληθείτε μαζί του. Να γνωρίζετε όμως ότι είναι παιχνίδι που πρέπει να του αφιερώσετε χρόνο. Τόσο για να το μάθετε, όσο και για να φτιάξετε decks, να τα βελτιώσετε κλπ.

Εδώ δε μιλάμε για ένα παιχνίδι που το παίρνω και το παίζω που και που με τους φίλους μου όταν έρχονται από το σπίτι. Αν και το Core Set είναι θεωρητικά fully playable out-of-the-box έχει το μειονέκτημα της μεγάλης διάρκειας, καθώς και των σχετικά πολύπλοκων κανόνων (για κάποιον που το βλέπει πρώτη φορά - αν παίξεις μια παρτίδα μετά όλα είναι κατανοητά)

Από κει και πέρα αν αποφασίσετε να το πάρετε και θέλετε και μερικά chapter packs, αυτό που μπορώ να προτείνω είναι το εξής: Παίξτε λίγο με το βασικό, κατανοήστε τους κανόνες και δείτε τι σας αρέσει και τι όχι. Καλό θα ήταν να διαλέξετε και ποιον Οίκο θα θέλετε να παίζετε συνήθως. Στη συνέχεια μπορείτε να πάτε εδώ:

http://info.wsisiz.edu.pl/~szczesnj/


και να δείτε αναλυτικότατα τι κάρτες έχει το κάθε πακετάκι. Έτσι, μπορείτε να πάρετε αυτά που σας ενδιαφέρουν μόνο, και να φτιάξετε τα decks ακριβώς όπως σας αρέσουν.

Για αρχή πάντως θα πρότεινα τα εξής Chapter Packs:

- A Song of Summer
- The Winds of Winter

Και τα 2 είναι από το "A Time of Ravens". Σε αυτά τα 2 Chapter Packs εισάγεται η έννοια του Χειμώνα και του Καλοκαιριού. Αργότερα, υπάρχουν πολλές κάρτες που αλλάζουν ανάλογα με το αν είναι Χειμώνας ή Καλοκαίρι (γίνονται πιο δυνατές/κακές πχ). Η εποχή όμως αλλάζει μόνο με τις κάρτες αυτών των 2 πακέτων. Συνεπώς είναι must αν θέλετε να φτιάξετε "εποχιακά" deck και να εκμεταλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες των καρτών.

-Τα expansions του King's Landing

Εισάγουν την έννοια των Shadow καρτών γύρω από την οποία μπορείτε να φτιάξετε ολόκληρα decks και πολύ ανταγωνιστικά μάλιστα (Οι Lannister ειδικά έχουν μερικές πάρα πολύ καλές κάρτες γύρω απ' αυτό). Αν δεν επιθυμείτε να πάρετε και τα 6 πακετάκια, κάντε αυτό που είπα πιο πάνω. Δείτε τι έχει το κάθε ένα και ανάλογα με το ποιον Οίκο θέλετε να παίξετε πάρ' τε αυτά που τον βοηθάνε περισσότερο.
Γενική Συμβουλή: Όποτε θέλετε να πάρετε κάποιο Chapter Pack να κοιτάτε πρώτα απ' όλα το bookdepository. Επειδή είναι FFG τα φέρνει, και η τιμή τους είναι πολύ ελκυστική: 6€ - 7€ το ένα. Είναι και δωρεάν τα μεταφορικά οπότε και ένα να πάρετε μόνο του δε σας νοιάζει. Δε νομίζω ότι θα βρείτε πουθενά αλλού φθηνότερα.

Για κλείσιμο, πάρτε και μία φώτο με 3 μέλη του Guild να παίζουν το παιχνίδι:



Ελπίζω να βοήθησα όσους ενδιαφέρονται για το παιχνίδι αλλά ήθελαν μερικές παραπάνω πληροφορία.  Η ευχή μου είναι όλο και περισσότεροι να ασχοληθούν με το παιχνίδι ώστε να μπορούμε να βρισκόμαστε με το deck του ο καθένας και να παίζουμε, χωρίς ούτε κανόνες να εξηγούμε, ούτε να μας φεύγει όλο το απόγευμα σε μια παρτίδα.

Α, και μην ξεχνάτε:

Winter is Coming
--House Stark 
 

ΠΗΓΗ  : (avyssaleos)
Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.