Το Α Game Of Thrones ήταν στα υπόψηφια προς αγορά εδώ και αρκετό καιρό, δύσταζα όμως να το αποκτήσω κυρίως λόγω ομοιοτήτων με το Diplomacy. Το Diplomacy είναι ένα πολύ ωραίο παιχνίδι με το οποίο είμαι συναισθηματικά δεμένος (το πρώτο μου
παιχνίδι) αλλά έχει δύο ελλατώματα: α) δεν παίζει χωρίς συγκεκριμένο αριθμό παικτών και β) Πάσχει από player elimination. Μετά την αγορά του όμως τολμώ να πώ ότι το Game of Thrones με έχει κατακτήσει για τους λόγους που θα αναφέρω παρακάτω.
Scoring Table
Production Quality:
Theme:
Game Mechanics:
Replayability/Value for money:
Production Quality
Βαθμός: /
Η ποιότητα κατασκευής είναι στα γνωστά επίπεδα Fantasy Flight. No complaints here. Το ταμπλώ είναι γεροφτιαγμένο με ζωηρά χρώματα και οι επαρχίες ξεχωρίζουν εύκολα μεταξύ τους. Τα chits είναι από χοντρό χαρτονι και οι κάρτες είναι καλοφτιαγμένες και με όμορφη εικονογράφηση. Το rulebook είναι ευανάγνωστο και με πολλά παραδείγματα και βοηθάει στην εύκολη κατανόηση του παιχνιδιού. Το κουτί και το inlay είναι γεροφτιαγμένα και τα components χωράνε με άνεση μέσα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το παιχνίδι με όλα του τα components, έτοιμο για παρτίδα.
Theme
Βαθμός /
Το παιχνίδι βασίζεται στη σειρά μυθηστορημάτων του R.R. Martin A song of fire and ice. Το παιχνίδι είναι τόσο ωραία στημμένο που σε βάζει σε αμέσως σε ένα low fantasy medieval setting. Διαθέτει πολλά concepts που συμβαδίζουν με την αβεβαιότητα ενός μεσαιωνικού power struggle. Φανταστείτε ότι εγώ που δεν έχω διαβάσει τα μυθηστορήματα ψάχνω να τα αγοράσω αφότου γνώρισα το παιχνίδι.
Game Mechanics
Βαθμός /
Όπως είπα και στην εισαγωγή το παιχνίδι βασίζεται στο Diplomacy με την ένοια ότι υπάρχει μηχανισμός ταυτόχρονης εκτέλεσης εντολών. Αυτό πρακτικά σημαίνει έντονο παρασκήνιο και interaction μεταξύ των παικτών. Εδώ όμως αρχίζουν και οι διαφορές με το Diplomacy. Καταρχήν υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία εντολών ενώ οι παίκτες πρέπει όχι μόνο να μαντέψουν τι θα παίξει ο αντίπαλος αλλά πρέπει να διαλέξει και το κατάλληλο sequencing. Και αυτό γιατί ενώ οι εντολές εμφανίζονται όλλες ταυτόχρονα, εκτελούνται με βάση μια συγκεκριμένη σειρά. Άρα μπορεί να έχω μαντέψει σωστά τι θα κάνει ο αντίπαλος, αν όμως δεν διαλέξω και την κατάλληλη σειρά εκτέλεσης τότε μπορεί τα σχέδια μου να πάνε στράφι. Επιπρόσθετα, σε μια μάχη μπορεί κανείς να παίξει κάρτες από το χέρι του αυξάνοντας έτσι τη διακύμανση μιας μάχης καθώς και τα unknown ellements. Παράλληλα, υπάρχουν τρείς ας πούμε κατηγορίες πολιτικής ίντριγκας στις οποίες οι παίκτες προσπαθούν να ανέλθουν όσο το δυνατόν ψυλότερα και που δείνουν διάφορα πλεονεκτήματα στους παίκτες (Iron Throne track, Fiefdom track, King’s Court track). Εδώ μπαίνει και ένα ellement δημοπρασίας όπου οι παίκτες ξοδεύουν “πολιτικό κεφάλαιο” για να ανέβουν στους παραπάνω δείτκες. Εν αντιθέσει με το Diplomacy το παιχνίδι τελιώνει σε δεδομένο αριθμό γύρων (10) και σε παιχνίδι 5 παικτών αυτό μεταφράζεται περίπου σε 180 λεπτά ανάλογα βέβαια και με το πόση ώρα ξοδεύεται για διπλωματία. Το καλό με το Game of Thrones είναι ότι παίζει και με 3 ή 4 παίκτες αν και το gaming experience σαφώς μειώνεται με λιγότερους παίκτες. Συμπερασματικά, οι σχεδιαστές πήραν έναν δοκιμασμένο μηχανισμό και του πρόσθεσαν κάποια random ellements χωρίς να χαλάνε το αρχικό.
Replayability/Value for money
Βαθμός: /
Ενώ είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι μην περιμένετε να παίξετε πάρα πολλές φορές παρεκτός αν διαθέτετε οργανωμένο group από 5 παίκτες. Αν και οι κανόνες δεν είναι δύσκολοι στην κατανόηση, εν τούτοις το παιχνίδι δεν απευθείνεται σε αρχάριους και σε παίκτες που βαριούνται επιτραπέζια που τραβάνε σε μάκρος. Παρόλαυτα, αν σας άρεσουν παιχνίδια ανταγωνιστικά όπου κυριαρχεί ο διάλογος και η προσπάθεια επιβολής των απόψεων σας επί του συμπαίκτη σας (με τα λόγια ή με τα όπλα) τότε θα απολαύσετε το Game of Thrones. Δεν θα παίξετε πολλές φορές, αλλά όταν θα παίξετε θα το απολαύσετε και θα έχετε να το συζητάτε με την παρέα μετά.
Συν και Πλην
+ Παιχνίδι στρατηγικής σκέψης όπου πρέπει να βλέπεις κινήσεις μπροστά
+ Έντονο interaction μεταξύ των παικτών
+ Στοιχεία τύχης και hidden information που σπάνε το σκληρό υπολογιστικό στυλ του Diplomacy χωρίς όμως να χαλάνε τον βασικό μηχανισμό
- Αν είσαι control freak και θέλεις μηδέν τύχη τότε μην το επιλέξεις. Το παιχνίδι μέσω random ellements αναπαρηστά την αδυναμία του μεσσαιωνικού ηγεμόνα να έλενξει πλήρως το βασιλείο του ή τον στρατό του.
- Δυστυχώς παίζει καλύτερα με 5 παίκτες
- Αν και έχει μειωθεί σε σχέση με το Diplomacy, υπάρχει ο κίνδυνος player elimination
Total: 8.0 / 10.0
Από τον Κύριο Tάσο Kυπαρισσίδη{Όπως αναγράφετε στο site}
Αν επιθυμείτε να το αποκτήσετε επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο όπου μπορείτε να το παραγγείλετε
http://www.skroutz.gr/s/47962/A-GAME-OF-THRONES-THE-BOARD-GAME.html