Winterfell



O George R.R. Martin, έχει ρίξει πολύ σκέψη στον σχεδιασμό και στην περιγραφή των φρουρίων του Westeros




Winterfell, Red Keep, Storm's End, Riverrun, Harrenhal, Sunspear, Pyke, Dragonstone, Moat Cailin, Τwins, Eyrie, Castle Black, Nightfort, Ten Towers. Όλα τους διαφορετικά και μοναδικά. Καθένα έχει την δική του προσωπικότητα και ιστορία. Και λέγοντας ιστορία ας ξεκινήσουμε να την μάθουμε….

Winterfell

To Winterfell είναι η έδρα του Οίκου Stark. Πρόκειται για ένα μεγάλο κάστρο που βρίσκεται στο κέντρο του Βορρά, από όπου κυβερνά ο Άρχοντας τον λαό του. Το κάστρο, που αποτελεί και την πρωτεύουσα του Βορρά, βρίσκεται πλάγια της Kingsroad – βασιλικής οδού, καθώς καθιστά το δρόμο από το Τείχος στην πρωτεύουσα, το King's Landing, για περισσότερο από χίλια μίλια προς το νότο.

Βρίσκεται στην κορυφή θερμών πηγών που διατηρούν το κάστρο ζεστό ακόμη και στους χειρότερους χειμώνες. Οι κρύπτες κάτω από το κάστρο περιέχουν τους τάφους με τα λείψανα των Βασιλέων και των Αρχόντων Stark και καταγράφουν την ιστορία της αρχαίας αυτής οικογένειας.

Το κάστρο κτίστηκε από τον Brandon τον Χτίστη (Brandon the Builder) πάνω από οκτώ χιλιάδες χρόνια πριν, με τη βοήθεια των γιγάντων. Για το μεγαλύτερο μέρος της καταγραμμένης ιστορία του, το Winterfell ήταν η έδρα του οίκου Stark, αρχικά βασιλιάδων του Βορρά και αργότερα φύλακες του Βορρά, μετά από όταν ο βασιλιάς Torrhen Stark γονάτισε στον Aegon τον κατακτητή και στους δράκους του.

Ως περιφερειακή πρωτεύουσα του Βορρά, οι εορταστικές εκδηλώσεις της συγκομιδής έχουν φιλοξενηθεί εκεί για αιώνες.
  
Διάταξη
1.North Gate - Βόρεια Πύλη, 2.Broken Tower - Κατεστραμμένος Πύργος, 3.Glass Garden -Γυάλινος Κήπος, 4. CryptsΚρύπτες, 5.First Keep, 6.Godswood, 7.Guards Hall – Αίθουσα των Φυλάκων, 8.East Gate - Ανατολική Πύλη, 9. Armory – Οπλοστάσιο, 10. Hunter's Gate - Πύλη των κυνηγών, 11. KennelsΕκτροφεία,  12. Guest House – Ξενώνας, 13. Bridge between the Armory and the Great Keep - Γέφυρα μεταξύ του οπλοστασίου και του Great Keep, 14.Great Keep, 15. Maester's Turret - Πυργίσκος του Maester, 16. KitchenΚουζίνα, 17. Courtyard - Αυλή (προαύλιο), 18.Bell Tower, 19. Library Tower  - Βιβλιοθήκη, 20.Sept – Σέπτ, 21. StablesΣτάβλοι, 22.Great Hall – Μεγάλη αίθουσα, 23.SmithyΣιδηρουργείο, 24.South Gate – Νότια Πύλη

 Το Winterfell είναι ένα τεράστιο συγκρότημα που εκτείνεται για πολλά στρέμματα. Αποτελείται από δύο μεγάλους τοίχους και ένα χωριό που βρίσκεται λίγο έξω και λέγεται «πόλη του χειμώνα - winter town». Το ίδιο το Winterfell έχει χτιστεί γύρω από ένα αρχαίο godswood – δάσος των θεών και πάνω από φυσικές θερμές πηγές. Το νερό διοχετεύεται μέσα από τοίχους και θαλάμους για να τους θερμαίνει, καθιστώντας το πιο άνετο από ό, τι τα άλλα κάστρα κατά τη διάρκεια του σκληρού βορινού χειμώνα.

Μέσα στα τείχη, το συγκρότημα αποτελείται από δεκάδες αυλές και μικρούς ανοιχτούς χώρους. Σε αυτές τις αυλές λαμβάνουν χώρα οι πολεμικές πρακτικές και προπονήσεις. Η εσωτερική πτέρυγα είναι ένας δεύτερος, πολύ μεγαλύτερος ανοιχτός χώρος στο κάστρο όπου γίνεται η πρακτική εξάσκηση της τοξοβολίας. Βρίσκεται δίπλα στον κατεστραμμένο πύργο. Μέσα στο Winterfell βρίσκεται το Εσωτερικό Κάστρο, το οποίο περιέχει το Great Keep και την Μεγάλη Αίθουσα.

  Το εσωτερικό του κάστρου

Το Great Keep, είναι το εσωτερικό κάστρο και προπύργιο του συγκροτήματος. Χτίστηκε πάνω από τις φυσικές ιαματικές πηγές για να το διατηρεί ζεστό. Οι τοίχοι του είναι από γρανίτη. Συνδέεται με το οπλοστάσιο με μια σκεπαστή γέφυρα. Από ένα παράθυρο στην γέφυρα, μπορεί κανείς να δει ολόκληρο το προαύλιο και την αυλή όπου γίνεται η πρακτική εξάσκηση των όπλων.


Η Μεγάλη Αίθουσα - Great Hall  χρησιμοποιείται στην υποδοχή επισκεπτών και σαν μέρος όπου οι ιδιοκτήτες θα δειπνήσουν μαζί, συμπεριλαμβανομένου και του Άρχοντα του σπιτιού. 

Η Μεγάλη Αίθουσα είναι πολύ μεγάλη, στο εξωτερικό είναι επενδυμένη με γκρίζα πέτρα και καλυμμένη από λάβαρα, με φαρδιές πόρτες φτιαγμένες από ξύλο βελανιδιάς και σίδερο, οι οποίες οδηγούν στην αυλή του κάστρου, ενώ μια πίσω έξοδος οδηγεί σε μια αμυδρά φωτισμένη στοά. 

Το εσωτερικό μπορεί να φιλοξενήσει οκτώ μεγάλες σειρές από τραπέζια, τέσσερις σε κάθε πλευρά του κεντρικού κλίτους, που μπορούν να φιλοξενήσουν  500 άτομα. Υπάρχει μια υπερυψωμένη πλατφόρμα για τους ευγενείς επισκέπτες.


Το Sept, ένα μικρό Sept χτίστηκε για την Catelyn Tully από το σύζυγό της, Άρχοντα Eddard Stark.



 Προαύλιο και Διάφορα

Το First Keep, το παλαιότερο τμήμα του κάστρου, κοντόχονδρο στρογγυλό φρούριο. Δεν είναι πλέον σε χρήση. Γύρω από αυτό υπάρχει ένα είδος νεκροταφείου, όπου οι βασιλείς έθαβαν τους πιστούς τους υπηρέτες τους. Στην κορυφή του υπάρχουν gargoyles.


Ο Κατεστραμμένος Πύργος, γνωστός και ως Καμένος Πύργος, ήταν κάποτε το ψηλότερο παρατηρητήριο στο Winterfell, αλλά πάνω από 140 χρόνια πριν, μια αστραπή χτύπησε και προκάλεσε φωτιά η οποία οδήγησε το ένα τρίτο του να καταρρεύσει προς τα μέσα. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να το ανακατασκευάσει. Βρίσκεται πίσω από το παλιά εσωτερική αυλή.

Το Godswood. Το κάστρο ανεγέρθηκε γύρω από το αρχαίο Godswood, που παρέμεινε ανέγγιχτο για 10.000 χρόνια, με τρία στρέμματα παλαιάς γης και περικλείοντας μαζί δέντρα, δημιουργώντας έναν πυκνό ουρανό. Στο κέντρο του άλσους βρίσκεται ένα αρχαίο weirwood, με ένα σκαλισμένο πρόσωπο, που στέκεται πάνω από μια λίμνη με μαύρο νερό. Σε όλο το godswood, από το δέντρο της καρδιάς, κάτω από τα παράθυρα του ξενώνα, μια υπόγεια θερμή πηγή τροφοδοτεί τρεις μικρές λιμνούλες, με έναν καλυπτόμενο από βρύα  τοίχο να δεσπόζει από πάνω τους. Το godswood περικλείεται από τείχη, και η πρόσβαση γίνεται από την κεντρική σιδερένια πύλη, ή από μικρότερες ξύλινες.


Ο Γυάλινος Κήπος είναι ένα θερμοκήπιο που θερμαίνεται από τις πηγές, μετατρέποντας τον σε τόπο υγρής ζέστης. Χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών.

Οι Κρήπτες. Οι υπόγειες κρύπτες του Winterfell είναι η περιοχή όπου είναι θαμμένα τα οστά όλων των βασιλέων του Βορρά και των αρχόντων του WinterfellΕίναι μακρύ και στενό, με πυλώνες τοποθετημένους σε ζεύγη σε όλο το μήκος. Μεταξύ των πυλώνων υπάρχουν οι τάφοι των Starks. 

Τα ομοιώματα - αγάλματα των νεκρών κάθονται σε θρόνους, με σιδερένια ξίφη μπροστά τους, για να κρατήσουν τα ανήσυχα πνεύματα από την περιπλάνηση, και φοβερούς ανταρόλυκους να κάθονται στα πόδια τους. 

  
Οι κρύπτες βρίσκονται βαθιά κάτω από τη γη, είναι σπηλαιώδης και μεγαλύτερες από το συγκρότημα πάνω από το έδαφος. Ως πρόσβαση σε αυτές υπάρχει μια πέτρινη σκάλα και μια τεράστια πόρτα από σίδερο και ξύλο, που βρίσκεται υπό κλίση στο πάτωμα. Η σκάλα συνεχίζει παρακάτω, σε παλαιότερα  επίπεδα όπου είναι ενταφιασμένοι οι πιο αρχαίοι βασιλιάδες του Βορρά


Bell Tower - Καμπαναριό, είναι μια γέφυρα που συνδέει το κωδωνοστάσιο με το μέρος όπου είχαν τα κοράκια (κορακοφωλιά). Είναι σκεπασμένη και ξεκινά από τον τέταρτο όροφο του πύργου μέχρι τον δεύτερο όροφο, στην κορακοφωλιά.

Ο πυργίσκος του Maester βρίσκεται κάτω από τον χώρο με τα κοράκια. 


Ο Πύργος της βιβλιοθήκης, Όπως είναι και το όνομα του, στεγάζει τη βιβλιοθήκη του Winterfell. Μια πέτρινη σκάλα βρίσκεται στο εξωτερικό της. Εκεί ξεκίνησε η φωτιά, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή των φρουρών κατά τη διάρκεια της απόπειρας δολοφονίας του Bran Stark. 


Guards Hall. Η Αίθουσα των Φρουρών είναι ευθυγραμμισμένη με το καμπαναριό και πιο πίσω από το First Keep

  Εξωτερικά Τείχη

Το Winterfell είναι ένα τεράστιο συγκρότημα που εκτείνεται σε πολλά στρέμματα, υπερασπιζόμενο από δύο μεγάλους γρανιτένιους τοίχους με μια μεγάλη τάφρο μεταξύ τους. Ο εξωτερικός τοίχος έχει 80 μέτρα ύψος, ο εσωτερικός είναι 100 μέτρα ψηλός και υπάρχει μια μεγάλη τάφρο μεταξύ τους. Στον εξωτερικό τοίχο υπάρχουν πύργοι για τους φρουρούς και πάνω από τριάντα παρατηρητήρια στον εσωτερικό τοίχο.

Η κύρια πύλη είναι κατασκευασμένη από δύο τεράστια προπύργια που πλαισιώνουν την τοξωτή πύλη και μια κρεμαστή γέφυρα οδηγεί στην πλατεία της αγοράς. Υπάρχουν τρεις επιπλέον πύλες, η Πύλη του Κυνηγού ακριβώς στην αντίθετη πλευρά του κάστρου και οι πύλες νότια / βόρεια. Υπάρχει μια στενή σήραγγα μέσα από το εσωτερικό τοίχωμα που εκτείνεται στα μισά του δρόμου γύρω από το κάστρο, που επιτρέπει την μετακίνηση από τη νότια πύλη προς τη βόρεια χωρίς διακοπή.


Η Πύλη του Κυνηγού βρίσκεται κοντά στα ρείθρα και τις κουζίνες. Ανοίγει απευθείας στην ύπαιθρο και στο δάσος, έτσι ώστε οι άνθρωποι μπορούν να έρχονται και να φεύγουν χωρίς να διέλθουν από την πόλη του χειμώνα. Προτιμάται από τους κυνηγούς.

Η ανατολική Πύλη είναι μέρος της κύριας πύλης, που βρίσκεται στους ανατολικούς εσωτερικούς τοίχους και οδηγεί στην Πύλη του Βασιλιά, που βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο.
  
Winter Town – Η Πόλη του Χειμώνα


Η πόλη του χειμώνα, που ονομάζεται έτσι επειδή βρίσκεται ως επί το πλείστον εγκαταλειμμένη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι το μέρος που συγκεντρώνονται οι απλοί άνθρωποι τον χειμώνα. 

Βρίσκεται έξω από τα τείχη του Winterfell. Η πλατεία της αγοράς του είναι γεμάτη με ξύλινα περίπτερα για τους εμπόρους, οι δρόμοι του είναι λασπωμένοι και επενδεδυμένοι με σειρές σπιτιών από κούτσουρα και ακατέργαστη πέτρα. Λιγότερο από ένα στα πέντε κατοικείται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά γεμίζουν όταν φθάνει ο χειμώνας. Υπάρχει μόνο ένα πανδοχείο στη πόλη.

Για την τηλεοπτική σειρά, χρησιμοποιήθηκαν μια ποικιλία από τοποθεσίες για τη δημιουργία του Winterfell. Για το πιλοτικό επεισόδιο,  είχε χρησιμοποιηθεί το κάστρο Doune στη Σκωτία, για μερικά εξωτερικά πλάνα και για την μεγάλη γιορτή που πραγματοποιήθηκε, όταν ο βασιλιάς Robert Baratheon και η συνοδεία του έφθασε στο Βορρά. 


Το Κάστρο Ward στην Βόρεια Ιρλανδία χρησιμοποιήθηκε για τις σκηνές των αγώνων στην αυλή  του Winterfell και την άφιξη του Robert στις πύλες του. Το υπόλοιπο του κάστρου, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων εσωτερικών και τις σκηνές που αφορούν τον Μπραν και τους τοίχους αναρρίχησης, γυρίστηκαν εσωτερικά στο στούντιο Paint Hall στο Μπέλφαστ.



 Βίντεο...
  
Creating Winterfell


  


Κατηγορίες
[disqus]

Author Name

Φορμα επικοινωνιας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.